Új elektromos Infiniti koncepció: ez eljut végre a gyártásig?

A Nissan prémium márkája, az Infiniti már tavaly szeptemberben megerősítette, hogy az idén januárban megrendezett Detroit Motor Show keretein belül végre bemutat egy teljesen elektromos járművet, amely gyártásba is fog kerülni. December végén már kaptunk egy kedvcsináló fotót a gyártótól, melyből nem sok derült ki az autó kinézetéről, a legújabb fotó viszont már tökéletes arra, hogy megcsodálhassuk a közel két hét múlva megjelenő autó előfutárát.

A legelső képünk a Q Inspiration koncepcióról

A képről megtudhatjuk továbbá az új elektromos Infiniti nevét is: Q Inspiration. A villanyautó főtervezője, Alfonso Albaisa korábban elmondta, hogy az autó egy teljesen új modell lesz, és nem valamelyik hagyományos meghajtású kocsi elektromos változata. Roland Krueger vezérigazgatótól azt is megtudtuk továbbá, hogy a Q Inspiration egy teljesen új platformra épül, ahelyett, hogy a Nissan Leaf alapjait használná fel. Ennek ellenére Krueger hangsúlyozta, hogy az anyavállalat tapasztalata az elektromos autók terén óriási segítséget jelent az Infiniti számára.

A legújabb kép a hamarosan bemutatásra kerülő Q Inspiration-ről

A márka számára azonban már nem újdonság az elektromos meghajtás. 2012-ben bemutatásra került a 134 lóerős villanymotorral, és 24 kWh-s Li-ion akkumulátorral rendelkező tisztán villamos hajtású Infiniti LE, melynek az ígéretek szerint 2014-ben a piacon kellett volna lennie, azonban az értékesítés sikerességének kétségeire hivatkozva a gyártó megszakította az autó fejlesztését.

Infiniti LE

Az Infiniti márkajelzése alatt egy igazán látványos sportautó koncepciója is elkészült: az Emerg-E a Lotus Evora platformjára készült plug-in hibrid meghajtású autó közel 48 kilométeres tisztán elektromos hatótávval, ám sajnos a koncepció fázisnál ez sem jutott tovább.

Infiniti Emerg-E

Mindezek mellett az Infiniti megépített már egy tisztán elektromos, retro stílusú versenyautót is Prototype 9 néven, melynek néhány alkatrésze talán a Q Inspiration modellben bukkanhat fel újra. Az Infiniti legújabb villanyautója állítólag 2019-ben már megvásárolható lesz, bízzunk benne, hogy a gyártó végre megszabadult a kétségeitől az elektromos autók kereslete terén, és ezúttal tényleg eljut a sorozatgyártásig a koncepciója.

Infiniti Prototype 9
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.