Új fotó Fisker 9 perc alatt feltölthető villanyautójáról

A január második hetében, Las Vegasban megrendezett CES 2018 kiállításon már teljes valójában látható lesz a Fisker EMotion, azonban akik nem győznek addig várni, azok most egy új fotót is megnézhetnek a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai rendezvényén kiállításra kerülő prototípusról:

A neves autótervező, Henrik Fisker állítása szerint a grafén alapú szilárdtest akkumulátoroknak köszönhetően autója akár 640 kilométert is képes lesz majd megtenni egyetlen töltéssel, s ha ez nem lenne elég, mindössze 9 perc alatt feltölthető egy 200 kilométeres távolságra elegendő töltöttségi szintre. Fisker úgy gondolja, hogy a lítium-ion aksiknál két és félszer nagyobb energiasűrűséget biztosító szilárdtest akkuk már 2023-ra elterjedhetnek az autóiparban, de más területeken már sokkal hamarabb használhatóvá válnak. Azonban nem Fisker az egyetlen, aki ebben a technológiában látja a jövőt. A Toyota már 2022-ben, illetve az aksik fejlődésével és árának csökkenésével lehet, hogy már két évvel korábban is szilárdtest akkumulátorokat rakna villanyautóiba, de újabban a BMW is támogatja az erre a technológiára fókuszáló kutatásokat.

Fisker vállalatának legelső elektromos autója 2019-től lesz kapható az Egyesült Államokban, azonban csak korlátozott számban, és persze jó drágán, átszámítva mintegy 34 millió forintért. Az EMotion állítólag az Egyesült Királyságba is eljut, valamint egy második, olcsóbb, és többek által elérhető változat is piacra kerülhet valamikor a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.