Bemutatkozott a Jaguar I-Pace

Hosszas várakozás, lassan szivárogtatott információk, gyönyörű sajtófotók, és tesztvideók sorozata után végre bemutatkozott a Jaguar legelső tisztán elektromos modellje, az I-PACE, megelőzve két nagy rivális német gyártót, az Audit és a Mercedest, melyek szintén mostanában készülnek első, alapvetően teljesen elektromos meghajtásra tervezett crossoverüket megmutatni a nagyvilág számára. Akik az eddigi híreket nyomon követték, azoknak sok újdonságot nem mutathatott az egyébként roppantul humorosra sikerült élő közvetítés sem az autó megjelenését, sem a teljesítményadatokat illetően: pontosan egy olyan autót ígér a Jaguar, mint amit tőle várunk, csak végre kipufogógázok nélkül.

Az I-PACE számos más villanymotoros sportterepjáróval ellentétben csak egyféle teljesítmény-változatban lesz elérhető. Mindkét tengely kap egy-egy villanymotort, melyek együttesen 395 lóerő leadására képesek 696 Nm nyomatékkal társítva, így az autó mind a négy kereke részt vesz a hajtásban. A nulláról százas tempóra való gyorsulást 4,8 másodperc alatt teljesíti a villanyautó, az erőfitogtatás jegyében egy gyorsulási versenyt is szervezett a gyártó az amúgy az I-PACE-nél jóval nagyobb Tesla Model X ellen, erről a cikk végén látható a videó. Az akkumulátor pontosan a két tengely között lett elhelyezve, 50:50 arányú súlyeloszlást eredményezve a járműnek, ami a gyártó egyik vezető munkatársa szerint egy nagyon fontos szempont volt a fejlesztés során, hiszen az elektromos Jaguarnak is ugyanazt a kezelhetőséget és vezetési élményt kell nyújtania, mint a hagyományos modelleknek.

Az energiaellátásért egy 90 kWh-s Li-ion akkumulátor felelős, mely a WLTP mérés szerint 480 kilométeres hatótávot biztosít számunkra, azaz mindössze 10 kilométerrel többet, mint a napokban bemutatott Hyundai Kona EV 64 kWh-s aksival ellátott változata. A Jaguar 100 kW teljesítményű töltésre képes, amivel 0-ról 80%-ra 40 perc alatt tölthető fel az akkumulátor. Ugyanez a töltöttségi szint otthoni AC 7 kW-os fali töltőn 10 órát vesz igénybe. A hatótávon javítanak továbbá a különböző okos megoldások, mind például az akku hőmérsékletét optimalizáló rendszer.

EZT OLVASTAD MÁR?  Villanyautóként élnek tovább a legszebb klasszikusok

Az autó külső jellemzőit talán úgy lehetne a legjobban összefoglalni, hogy az élő közvetítés alatt akár a koncepciót is mutogathatták volna a gyártó munkatársai, és soha nem derülne ki. Azt korábban is hangoztatták, hogy a végleges változat nagyon fog hasonlítani a 2016-os Los Angeles-i Autószalonon kiállított tanulmányhoz, de néhány apróságot leszámítva – például hogy a gyártásba kerülő autó 12 mm-rel rövidebb és keskenyebb, mint a koncepció, és néhány kiugró él el lett simítva – szinte hozzá sem nyúltak a kocsihoz az elmúlt két évben, márpedig ilyen mutatványra nem sok gyártó képes. Az egész autóiparban szokatlan hasonlóságot Ian Callum vezető tervező is elismerte: egyik korábbi Jaguar modellnél sem került ennyire közel egymáshoz a koncepció és a végleges változat. A 4682 mm hosszú és 2990 mm-es tengelytávú gépkocsi méretben az F-PACE modellre hasonlít legjobban, de annál nagyobb beltérrel. Néhány külső vonást a Jaguar C-X75 sportkocsitól örökölt az I-PACE, így például a 22 colos felniket is, ám ez csak egy választható opció, az abroncsokból kisebb méretűt is kérhetünk. Pakolásra bőven van hely az ötüléses kocsiban, a hátsó csomagtér 656 literes, ha egy picit átrendezzük az üléseket akkor 1453 liternyi hellyel is gazdálkodhatunk, de például az ülések alá is befér a laptopunk vagy más hasonló méretű cuccunk. A kárpitozás a Jaguártól elvárt prémium minőségben választható, a környezettudatos vásárlók akár újrahasznosított anyagokból készült textilnek is helyed adhatnak a kocsijukban.

A korábbi hírekben kevés, de inkább semennyi szó nem esett az I-PACE okos berendezéseiről, a hivatalos bemutató viszont világossá tette, hogy bizony rengeteg smart funkció vár felfedezésre a piacra kerülő autóban, annak ellenére, hogy néhány csúcstechnológia kikerült a koncepcióból a fejlesztés nehézsége és hosszúsága miatt. A Jaguar I-PACE Touch Pro Duo infotainment rendszere élvezettel hozzáférhető azoknak is, akik hagyományos módon inkább gombokat nyomogatnak, és azoknak is, akik érintőkijelzőket simogatnak és szenzoroknak integetnek. A beépített mesterséges intelligencia helyettünk is gondolkodik, ugyanis megjegyzi korábbi útvonalainkat, vezetési stílusunkat, elemzi az időjárási körülményeket, a topográfiát, a forgalmat, és ezen információk összevetésével tervezi meg az utazásunkat a navigációs rendszer, valamint még azt is kiszámolja, hogy mekkora hatótávval kalkulálhatunk, hol és mikor kellene félrehúzódnunk tölteni. Az I-PACE továbbá az első Jaguar, mely a Teslákhoz hasonlóan over-the-air szoftverfrissítést kap, mely az akkumulátor állapotát is nyomon követi. A kényelmünkhöz az automatikus ülés- és hőmérséklet-beállítás is hozzájárul.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tisztán elektromos Citigokat küldött ki tesztelésre a Škoda

Az Egyesült Királyságban tegnap óta rendelhető az autó, három felszereltségi szinttel, a vártnál kicsit drágábban, a 4500 fontos kedvezmény nélkül 63 495 angol fontos (22,3 millió forintos) indulóáron, júliusi kiszállítással. Magyarországon a Jaguar honlapja szerint 2018 második felében válik megrendelhetővé.

A cikk végére pedig néhány videó arról, hogy mit is kínál a Jaguar I-PACE, mely néhány napon belül Genfben is megtekinthető lesz:

Elektromos autót használsz?