Megmutatta az IONITY, milyen töltőállomásokkal fedné le Európát

A Genfi Autószalon kétségtelenül az autórajongók mennyországa, és kiváltképp élvezik azok a látogatók, akiknek a valóságtól elrugaszkodott, látványos tanulmányautók a mindenük. A svájci rendezvény azonban nem csupán fényesre polírozott négykerekűeket tartogat számunkra. Azon villanyautósokat is érhetik kellemes meglepetések, akik például tudni szeretnék, hogy milyen villámtöltő-állomásoknál fogják az idejüket (és autójukat) tölteni, amikor az elkövetkezendő években Európa, vagy akár csak Magyarország nyugati felén utazgatnak. Következő generációs töltőkből többféle tervezést is láttunk már: sok vállalat nem cifrázza túl a dolgot, némelyik viszont a praktikusság híve, mint például a Fastned, mely a napokban nyitotta meg első 350 kW-os töltőállomását, ami a már magasított oszlopos, napelemekkel fedett szerkezetet kapta. De az E.ON és a Clever a töltőállomás környezetére is fontos hangsúlyt fektetve a betonozott állomások helyett inkább egy „zöld oázist” építene ki, ahol a villanyautósok kellemesen tölthetik el idejüket. Most a villámtöltők egy újfajta dizájnját is megismerhetjük: az IONITY töltőhálózat tagjai bemutatták elképzelésüket, hogy milyen töltőoszlopokkal és állomásokkal biztosítaná a könnyű átjárhatóságot a kontinensen.

„Mintha csak lebegne, úgy ül a világító tetőrész a függőleges töltőoszlopon, egy jelzőtorony érzetét keltve, amely hatás kifejezetten éjszaka látványos. Az E-Mobility karakterének megfelelően az állomás nyílt architektúrát, könnyű és meleg térbeli érzetet biztosít. Az éles, egyszerű struktúra és felületek, az intelligens interfész, és a robusztus pehelykönnyű anyagok zökkenőmentes töltési élményben forrnak össze. Az IONITY logóval összhangban a színek a töltési folyamat során áramló energiát jelzik” – olvasható a szervezet honlapján.

Az IONITY hálózat 400 új villámtöltő-állomást foglal magába Európában 2020 végéig, melyek közül a tervek szerint Magyarország is fog kapni hármat. A futurisztikus megjelenésű töltők eleinte 150 kW-os töltési teljesítményt kínálnak, a későbbiekben felfejlesztve 350 kW-ra, a CCS szabványnak köszönhetően pedig a legtöbb európai villanyautó számára elérhetőek lesznek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.