Viharfigyelő funkciót kapott a Tesla Powerwall applikáció

A Tesla otthoni energiatároló berendezése és az ahhoz tartozó applikáció tavaly áprilisban esett át egy nagyobb frissítésen, amikor is lehetővé vált a Powerwall tulajdonosok számára annak nyomon követése, hogy a lakást felvillanyozó elektromosság honnan érkezik – a hálózatból, a tetőre telepített napelemekből, vagy az energiatárolóból –, s ezzel könnyebben átláthatóvá vált a háztartás áramtermelése és fogyasztása is. Idén májusban újabb fontos funkciókkal gazdagodott a Powerwall 2, többek között a fogyasztók beállíthatják, hogy a szerkezet akkor töltse fel magát, amikor a gyenge kereslet miatt az energia olcsó, és akkor lépjen a hálózat helyébe, amikor onnan egyébként drága elektromosság érkezne a lakásba.

Az otthoni energiatárolóhoz járó szoftver most egy újabb hasznos funkciót kapott, mégpedig a Storm Watch módot, ami előrejelzi a közelgő viharokat, és automatikusan utasítja a Powerwall-t, hogy tárolja el az energiát, hogy az egy esetleges áramszünet ideje alatt is képes legyen árammal ellátni az épületet. A viharfigyelés csak azokban a bizonyos régiókban vált elérhetővé a fogyasztók számára, ahol arra tényleg nagy szükség van, mint például a hurrikán által veszélyeztetett Mexikói-öböl és a Karib-tenger által határolt területeken, és az sem véletlen, hogy a frissítés éppen most érkezett: az atlanti hurrikánszezon ugyan már májusban jelentős károkat okozott az Egyesült Államokban, hivatalosan pedig június 1-je óta tart, az igazi tombolás csak ezután várható, s az előrejelzések szerint legalább 14, elnevezésre is érdemes hurrikán söpörhet végig a szárazföldön a november végéig tartó kritikus időszak alatt. A viharos szél pusztítását Puerto Rico lakói már nagyon is jól ismerik: 2017-ben a sziget villamosenergia-hálózatát a földdel tette egyenlővé a szélsőséges időjárás, így itt a Tesla energetikai részlegének beavatkozása szükségeltetett, hogy a lakosság ismét fel tudja kapcsolni a villanyt. A vállalat jelenleg mintegy 11 000 energiatároló projekten dolgozik az ország területén a Powerpack és a Powerwall akkumulátorokat egyaránt felhasználva, melyekre továbbra is hatalmas szükség van annak ellenére, hogy a hálózat már többé-kevésbé helyreállt. Áprilisban például egy, az egész szigetet sújtó hatalmas áramszünet alatt egyedül annak az illetőnek a háza tündökölt a sötétben, aki 68 kWh-nyi energiát tárolt el a napelemek és a Powerwall aksik jóvoltából, azaz majdnem háromszor annyit, mint amennyire az egész nap alatt szüksége volt:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.