475 kW-os töltő bemutatására készül a Tritium

Az Egyesült Királyságban szeptember 12-én és 13-án megrendezett Cenex-LCV kiállításon mutatkozik be a világ töltőgyártásában élenjáró Tritium legújabb magas teljesítményű töltőberendezése, mely kereskedelmi használatba lépésekor akár már 475 kW-on is képes lesz elektromosságot biztosítani a rácsatlakozó villanyautónak. A töltési technológia fejlődését jól mutatja, hogy ugyan a legelterjedtebb DC töltők még mindig 20-50 kW teljesítményűek, a legújabban kiépülő töltőhálózatoknál már a 150 kW is kevésnek bizonyul, és inkább 350 kW-tal készülnek az elkövetkezendő években piacra kerülő elektromos járművek érkezésére. Sőt, a BMW és a Porsche már tavaly decemberben bejelentette, hogy dolgozik a 450 kW-os töltés kifejlesztésén, Kínában pedig a villanyos teherautók és repülők számára szánt 900 kW-os teljesítmény leadására alkalmas csatlakozón munkálkodnak a szakemberek. A Tritium új villámtöltőjének részvétele a britek rendezvényén nem véletlen, ugyanis az ausztrál vállalat az elmúlt időszakban látványos terjeszkedést hajtott végre az európai kontinensen, ahol az egyik legfontosabb piaca az Egyesült Királyság, s ez az ország nemzeti elektromobilitási stratégiájával még hangsúlyosabbá válik.

„A Tritium stratégiája e gyorsan növekedő szektor fejlődésének élvonalában lenni, és elsőként megjelenni azokon a piacokon, ahol új lehetőségek ütik fel a fejüket. A Road to Zero stratégia bejelentésével az Egyesült Királyság egyre jelentősebbé válik a legfontosabb piacaink között, és ezért aktívan tárgyalunk több autóipari, közműszolgáltatói, és flottavezető szervezettel mind a gyorstöltők, mind a magas teljesítményű villámtöltők letelepítéséről” – mondta el Jeroen Jonker, a Tritium európai értékesítési osztályának vezetője.

A folyamatosan növekvő európai kereslet kielégítésére a Tritium 2018 márciusában megnyitotta amszterdami központját, amely hatalmas segítség lesz brisbane-i székhelyű vállalat számára a 350 kW-os töltők leszállítása során, melyek az IONITY program keretében lépnek működésbe mintegy 100 helyszínen szerte a kontinensen. A 475 kW-os töltő mellett a Tritium kiállítja a népszerű és díjnyertes Veefil-RT 50 kW-os DC töltőjét is, ami gyökeresen átalakította az európai töltőinfrastruktúrát 2014-es bemutatója óta: a legfontosabb közlekedési útvonalak mentén, és különálló helyszíneken egyaránt elhelyezett berendezések a norvégiai 50 kW-os töltők nagyjából 50%-át teszik ki, az Egyesült Királyságban 20%-kal vannak jelen, európai viszonylatban pedig 15%-ot tudhatnak magukénak. Magyarországon az első Tritium töltőket az NKM Mobiliti fogja még idén telepíteni. A Tritium egyik igazgatója egyébként tavaly elárulta, hogy az 500 kW-os töltés előtt sincs semmilyen technológiai akadály, a cég csupán arra vár, hogy az autóipar is felzárkózzon a töltőberendezések fejlesztőihez, és lehetővé tegyék az ekkora teljesítmény felvételét járműveikkel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Üzemel az első magyarországi Tesla Supercharger

Elektromos autót használsz?