A Honda nyilvánosságra hozta az E-paltformját, a Honda e alapját

A Hondának ez az első elektromos autója, amely a gyártó jövendő padlólemezére épít. Az alapoktól új terv lehetővé teszi a márkára jellemző menetdinamikát.

(fotó: Honda)

A 2019-es Genfi Autószalon alkalmából hozta nyilvánosságra az autógyártó, hogy már 2025-ben európai forgalmának 100 százalékát elektromos hajtásláncú autókkal szeretné teljesíteni. Ezért az E-platform ebben döntő szerepet játszik.

A Honda E-platformját kifejezetten a városi környezetre tervezték. Ez olyan autók alapja lesz amelyek elképesztő és direkt utazási élményt nyújtanak dinamika és stabilitás mellett. Ebben jelentős szerepe van az akkumulátor elrendezésének. Ezt középen, a tengelyek között a padlólemezben helyezték el, ezzel alacsonyra helyezi a jármű súlypontját és egyenletesen osztja el 50:50 arányban a súlyt az első- és hátsó tengely között.

Honda E-platform padlólemez (ábra Honda alapján)

Mivel az erős villanymotor a hátsó kerekeket hajtja, a kormányzás nyomatékos hajtás mellett is mentes a meghajtás zavaraitól. A Honda példaként bemutatott első e-autója bizonyítja, hogy ez a koncepció, kompakt méretekkel párosítva és a rövid karosszéria túllógás, különösen szűk belvárosokban az agilis utazási élménnyel és a fáradság nélküli kezeléssel meggyőző lesz.

Ezért az egyenkénti kerékfelfüggesztés felel, amely a minőségi utazási élményt is biztosítja. A felfüggesztés egyes részei kovácsolt alumíniumból készülnek, ezzel hozzájárulnak a súlycsökkentéshez, amin ismét a menettulajdonságok és a hatékonyság nyer.

A 35,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort váltakozó áramról Type2 csatlakozón keresztül, egyenáramról pedig CCS csatlakozón lehet majd tölteni. Ez utóbbi 30 perc alatt 80%-ra lesz képes feltölteni a lemerült akkucsomagot. A több, mint 200 kilométeres hatótávolság és az akkumulátor gyors feltöltése a mindennapokban is jól használhatóvá teszik az autót.

Az akkut folyadékhűtés az ideális hőmérsékleti tartományban tartja és ezzel maximális hatásfokot biztosítanak. Ezzel egy időben az akkumulátor tömegét és méretét a beltér helykínálatának maximalizálása érdekében a lehető legkisebbre csökkentik.

A Honda e a 2019-es Genfi Autószalonon mutatkozott be mint prototípus és az év folyamán fog megjelenni a széria változattal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?