Főoldal » elektromos autó » Több ezren tüntetnek a szennyező autók ellen Madridban

Több ezren tüntetnek a szennyező autók ellen Madridban

A 38 °C-os hőség ellenére több ezren vonultak az utcára vasárnap Madridban, miután a június közepén hatalomra kerülő jobboldali Néppárt politikusa, José Luis Martínez-Almeida polgármester július 1-jei érvénnyel visszavonta a tavaly novemberben a szélsőbaloldali városvezetés által bevezetett szennyező meghajtású járművek behajtására vonatkozó korlátozást a spanyol fővárosban. A Madrid Central elnevezésű kezdeményezés – melyről mi is beszámoltunk – első körben a 2000 előtt regisztrált benzines, és a 2006 előtt forgalomba helyezett dízeles gépkocsik számára tiltotta meg a behajtást egy nagyjából 5 km2-es területre Madrid belvárosában, hogy a régóta kritikus mértékű nitrogén-dioxid-koncentráció csökkenjen. A korlátozás az Európai Unió tiszta levegőt célzó irányelvei szerint lett megtervezve, amelyeket a város 2010 óta folyamatosan megsértett. Környezetvédő csoportok szerint a Madrid Central villámgyorsan kifejtette hatását, ugyanis az elmúlt kilenc évben sosem volt annyira tiszta a belváros levegője, mint most. A polgármester szerint azonban a tervet felül kell vizsgálni, és „kompatibilissé tenni a városlakók mobilitási szükségleteivel”.

Forrás: Wikipedia

A korlátozás visszavonása heves indulatokat váltott ki Madrid lakosságából. Sokan attól tartanak, hogy Donald Trump maradi és a bolygóra nézve felettébb veszélyes gondolkodásmódja Európára is átterjedt, és az új városvezetés az amerikai mintára fog szembemenni a magasabb szintű környezeti célkitűzésekkel. Ez ugyanis a legelső alkalom, hogy egy európai nagyváros az egyre fokozódó környezeti problémák idején egy sikeresnek bizonyuló környezetvédelmi intézkedésben visszavonulót fúj. Az Európai Bizottság figyelmeztette a spanyol kormányzatot, hogy Madrid és Barcelona is súlyos szankciókra számíthat, ha nem tudják teljesíteni a levegőminőségre vonatkozó előírásokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.