Volkswagen: mindent tudunk, amit a Tesla

Biztosan nem fog Tesla részvényeket vásárolni a Volkswagen – erősítette meg a német konszern vezérigazgatója a Frankfurti Autószalonon, reagálva azokra az augusztusi hírekre, melyek azt állították, hogy Herbert Diess éppen akkora részesedést kíván vásárolni a Teslában, amely lehetővé tenné, hogy hozzáférjen az amerikai vállalat szoftver- és akkumulátor-technológiájához. A vezérigazgató már akkor is, kevéssel a pletykák felröppenése után megcáfolta mindezt, ám az ID. 3 bemutatóján ismét szóba került a lehetséges összefogás kérdése. Diess elmondta, hogy a Volkswagen mindenre képes, amit a Tesla csinál, így teljesen felesleges lenne bevásárolni magát Elon Musk cégébe. Habár jelenleg a Tesla előnye látszik a villanyautó-fejlesztés területén, a CEO szerint a Volkswagen végül lehagyja a versenyben a konkurenseit:

„Úgy vélem, hogy hosszú távon megszerezhetjük az előnyt a méretgazdaságosságunk miatt. Hardver oldalról nézve valószínűleg nincs nagy különbség, hiszen nekik [a Teslának] is van dedikált elektromos padlólemezük, és már most egészen nagyok egy villanyautó-gyártóhoz képest. De amikor a másik lényeges dolog felől közelítünk, ami a szoftver… A Tesla erős szoftverben, de ez igazából egy mennyiségi verseny. Ha szoftverről van szó, akkor tízmillió eszközt kell használnod, nem egymilliót.”

Ugyan a Tesla és a német autógyártók közötti technológiai versenyen örökké vitatkozhatnánk, azt a Volkswagen is elismeri, hogy Elon Musk küldetése jó úton halad, hiszen a Tesla tevékenysége hatalmas nyomást helyez az autógyártókra:

„Nem, nem vennék Tesla-részvényt, de igazán csodálom, amit [a Tesla] elért, s ez számunkra is igen nagy segítség, mert terel minket az elektromosítás felé. Az autóik szépek, és szeretem vezetni őket. Bátor húzás az autóiparba belépni, hiszen óriási beruházást igényel.”

Herbert Diess hozzátette, hogy akkor sem vásárolna részvényeket, ha a Tesla csődbe menne, ám szerinte erre nem fog sor kerülni. „A Tesla már a jövedelmezőség közelében van. Kedvelem Elont, és kívánom neki a legjobbakat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.