Tényleg Daciaként érkezik az olcsó Renault villanyautó

Most már szinte biztos, hogy a Dacia logója alatt érkezik Európába a jelenleg egyedül Kínában forgalmazott Renault City K-ZE, és nagyon sokat sem kell rá várni, hiszen 2021-ben már a mi kontinensünkön is kapható lesz a szuperolcsó városi villanyautó. A bejelentés egyelőre nem hivatalos, de jóval biztosabb, mint az októberben napvilágot látott pletyka, ugyanis a német Automobilwoche magazin a Renault Csoport értékesítési menedzserével beszélgetve ismerte meg a vállalat terveit a leendő tisztán elektromos Daciával.

Európában valószínűleg nem City K-ZE néven lesz kapható a kompakt divatterepjáró, és bizonyos tulajdonságai eltérőek lesznek a kínai változatétól: egyelőre annyi biztos, hogy más biztonsági rendszerekkel lesz felszerelve, és természetesen a GB/T töltőcsatlakozó helyett CCS kerül az autóra. Valószínűleg a hajtásláncban is történik változtatás, mivel a City KZ-E hatótávja 271 kilométert számlál a régi NEDC mérés szerint, a német autós újság viszont a WLTP szerinti 250 kilométerről számolt be a Dacia hatótávját illetően, és ugyanazon aksi esetén a két szabvány szerinti értékben azért ennél nagyobb különbségnek kellene lennie. Az autógyártó vételárat is mondott a tisztán elektromos autóhoz: akkumulátorral együtt 15 000 euró környékéről indul Európában, így például a németek a nemrég megemelt állami támogatással 10 ezer euró alatt meg tudják majd vásárolni a kocsit.

A márka cseréje nem presztízs kérdése, és nem az autó értéke alapján került elhatározásra, hanem a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kötelezettsége diktált. A Renault flottájának átlagos emisszióját a Zoe húzza vissza, de a Dacia tisztán elektromos modell hiányában komoly gondban van. Már csak azért is, mert a román autógyártónál az elektromosítás mindössze egy másodlagos, hosszú távra kitűzött feladat, az elsődleges figyelmet a hatékonyabb belsőégésű motorok fejlesztése kapja.

A Renault City K-ZE-t Kínában egy 33 kW-os villanymotor hajtja 125 Nm nyomatékkal és 105 km/h-s végsebességgel, ami a 26,8 kWh-s akkumulátorból kapja az energiát. A legjobban felszerelt változat mindössze 71 800 jüanba kerül, de a villanyautót már 61 800 jüanért, átszámítva 2,6 millió forintért is hazavihetik a kínai vásárlók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.