Elindult a Lidl eCharge alkalmazás

A hónap elején csak kapkodtuk a fejünket, hogy követni tudjuk az elektromos autó töltéssel kapcsolatos változásokat. 2020 július elsejétől új szabályok érvényesek ugyanis a töltő üzemeltetésre. Már több mint egy hete, hogy Magyarországon nem üzemeltethetők elektromos autó töltők anélkül például, hogy azok állapota távolról ellenőrizhető legyen az üzemeltető weboldalán vagy mobiltelefonos applikációjában. Ezen kívül további új előírások is vonatkoznak a töltő üzemeltetőkre. A jogszabályi változásokat követve július elsejétől a Shell Recharge töltőit a Mobiliti alkalmazással használhatjuk, valamint megjelent az új MOL Plugee alkalmazás, a MOL benzinkutakon egyre nagyobb számban elhelyezett töltők indításához. A változásokat alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Ahogy az várható volt, az országban egyre több töltőponttal rendelkező Lidl áruházlánc is eleget tesz az előírásoknak. A mai naptól az alkalmazás áruházakból letölthető a Lidl eCharge alkalmazás, amelynek térképes keresőjében zöld jelzéssel láthatók a már működő, szürkével a még építés alatt álló töltőoszlopok. (A töltőoszlopok tervezett helyszíneinek listáját épp egy éve közöltük). Tapasztalataink szerint az átállás még folyamatban van, ugyanis egyes töltőoszlopoknál továbbra is automatikusan megkezdődik a töltés a kábel csatlakoztatását követően, de másik oszlopnál már az applikációt kell használnunk a töltés elindításához. A töltés jelenleg azoknál a töltőoszlopoknál is ingyenes, ahol már az alkalmazással indul a töltés.

Az oszlopokon elhelyezett QR kódok segítik az egyes aljzatok azonosítását. A matricákon látható feliratból azt is megtudhattuk, hogy az üzemeltetést a BE.Energised GmbH végzi, amely a magyarországi Ionity töltőket, valamint országszerte néhány további, például Kaposváron található AC töltőoszlopokat is üzemeltet. A cég töltőoszlopainak közös jellemzője, hogy a töltés indítása előtt kb. 100 kWh-nak megfelelő töltési díjat zárolnak az alkalmazáshoz rendelt bankkártyán.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb elektromos autó töltő Nyíregyházán

A Lidl töltőiről a e-mobility.lidl.hu oldalról tudhatunk majd meg további információkat, de a cikkünk megjelenésekor az egyes menüpontok alatt még nem található tartalom, így a tervezett árazást sem ismerjük egyelőre.

Elektromos autót használsz?