Július 15-én leplezik le a Nissan új villanyautóját

A Nissan a LEAF piacra dobásával közel egy évtizedig vezette a villanyautók piacát, a crossoverek kategóriáját pedig gyakorlatilag a japán gyártó teremtette meg a Qashqai megalkotásával. A két modell sikerei után egyáltalán nem meglepő, hogy nagy várakozás előzi meg a Nissan Ariya sorozatgyártású változatának bemutatóját, amely egy tisztán elektromos crossover lesz. Az autót július 15-én leplezik le, addig be kell érnünk az alábbi videóban látható apró részletekkel.

Az összkerék meghajtású Ariya tanulmányautót októberben mutatták be Tokióban. Az eddig megismert apróságok alapján a külsőt tekintve úgy tűnik a koncepcióautó nagyon közel áll a sorozatgyártásba kerülő modellhez. A tanulmányautónál ismertetett fejlett vezetéstámogató és kényelmi funkciók sem tűnnek megvalósíthatatlannak, így a Propilot 2.0 rendszer mellett talán a gyalogos funkciót tartalmazó háztól-házig navigáció, az okostelefonnal távvezérelhető parkoló rendszerről, a virtuális személyi asszisztensről, a FOTA (firmware over the air) interneten érkező szoftverfrissítésekről, valamint az autó megközelítésekor önműködően kinyíló töltőaljzat-fedélről sem kell majd lemondanunk.

Elképzelhető, hogy ez lesz az első CHAdeMO helyett CCS csatlakozóval Európába érkező Nissan, így a Nissan Energy technológiáról, amely lehetővé teszi az elektromos hálózattal való összeköttetést, azaz a V2G (vehicle to grid) és V2H (vehicle to home) megoldásokról az európai vásárlóknak – eleinte legalábbis – nagy valószínűséggel le kell majd mondaniuk.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.