Katasztrófákat okoz a szénhidrogén alapú közlekedés

Gyakori érv a villanyautózás terjedése ellen, hogy az elektromos autó használata nem csökkenti, csak áthelyezi a szennyezést az autó kipufogójából a szénerőművekbe. Bár az állítás eleve nem igaz, hiszen számos tanulmány bizonyítja, hogy még a legszennyezőbb energiamixszel rendelkező országokban is tisztább elektromos autót használni, mégis felmerül a kérdés, hogy a minden hétre jutó természeti katasztrófákat figyelembe veszi-e, aki a fenti állítást hangoztatja.

A vezess.hu is beszámolt arról a szomorú hírről, hogy szakértők szerint egy autó kipufogója okozta Kaliforniában azt a bozót-tüzet, amely miatt 8000 embernek kellett elhagyni otthonát. A meghibásodott jármű kipufogójából távozó égéstermék gyújtotta lángra a növényzetet, a tűz pedig megállíthatatlanul terjed a szárazság és a kánikula miatt kiszáradt talajtakarón. Több mint ezer tűzöltó, helikopterekkel és repülőgépekkel küzdött a lángok megfékezésével, majd a tűz eloltásával.

Kaliforniában még lángolt a növényzet, amikor újabb sajnálatos természeti katasztrófáról érkezett hír, amely szintén az olajhoz kapcsolódik. A japán Nagashiki Shipping Company vállalat tulajdonában álló MV Wakashio Mauritius partjainál zátonyra futott és hatalmas olajszennyezést okozott a tengerben. Az ország miniszterelnöke, Pravind Jugnauth vészhelyzetet hirdetett ki és az Egyesült Nemzetek Szövetségéhez fordult segítségért.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.