Hamburgban lesz Európa legnagyobb villanybusz-flottája

A Hamburger Hochbahn AG, azaz a németországi Hamburg város közlekedési vállalata összesen 530 tisztán elektromos busz megrendelését tervezi, amelyhez már ki is választottak három beszállítót. A buszokat a Mercedes-Benz, a MAN és a Solaris szállíthatja.

A buszok kétféle méretben  (12 méteres, valamint csuklós, 18 m-es változatban) négy év alatt (2021-2025 között) vásárolják meg, szakaszokban. A pályázat legnagyobb nyertese a Mercedes-Benz eCitaro lehet, amely az egyetlen Németországban fejlesztett és gyártott elektromos busz, amelyből az első példányt 2018 novemberében szállították a német nagyvárosba, amikor 20 darabot rendeltek, majd még idén, 2020-ban további 25 példány érkezik. Ezen kívül néhány elektromos busz egyéb gyártóktól is fut már a város útjain, elsősorban tesztüzemben.

Hamburg 1000 buszból álló flottájának első elektromos példánya (Fotó: Hamburger Hochbahn AG)

Hamburg közlekedési vállalata összesen mintegy 1000 busszal rendelkezik, melyek 113 vonalon, 1353 megálló között szállítják az utasokat. A már meglévő és a jelenlegi programban érkező megrendelt buszokkal együtt közel 600 tisztán elektromos autóbusz kerülhet Hamburger utcáira, azaz 5 éven belül a városi buszok nagyobbik fele elektromos lesz, így a kikötőváros rendelkezik majd Európa legnagyobb elektromos busz flottájával.

A következő években Magyarországon is nagyszabású busz villamosítási program indul, melynek keretében 36 milliárdos állami támogatással 1290 db buszt cserélhetnek környezetbarát üzeműre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.