Főoldal » elektromosautó-töltés » Bevezető árral indul a fizetési rendszer az E.ON töltőin

Bevezető árral indul a fizetési rendszer az E.ON töltőin

Magyarországon 2020 a fizetős töltés évének nevezhető az elektromobilitás történetében. Bár néhány szolgáltató már az előző években elindította (teszt üzemben) a fizetési rendszert, 2020 tekinthető fordulópontnak, mivel egyre kevesebb az ingyenes töltési lehetőség, így elkezd kialakulni az árverseny a szolgáltatók között. A villanyautósok ezzel elsősorban azt nyerik, hogy a nyilvános töltőkön nem a környéken élők vagy dolgozók potyáznak (és foglalják azt naphosszat), így bátran elindulhatunk hosszú útra, nem kell azért aggódnunk, hogy nem tudunk majd tölteni.

2020 november 24-től az E.ON is bevezeti a fizetési rendszert a töltőin, melyek többsége ALDI áruházak parkolóiban helyezkedik el. Az E.ON töltők nagyobbik része 22 kW AC töltő, de egyes helyszíneken 25 kW DC gyorstöltők és 50 kW DC villámtöltőket is üzemeltet a cég. A töltők listája megtalálható ebben a cikkünkben.

A töltési díjak meghatározása nagyon kritikus pont, a percdíj előnye, hogy mielőbbi továbbhaladásra ösztönzi az autósokat, a kWh alapú elszámolás viszont korrektebb azok számára, akik autója nem tudja kihasználni a töltőoszlop maximális teljesítményét. Az E.ON a vegyes díjszabás mellett tette le a voksát, ugyanis november 24-től az AC töltők 49 Ft/kWh+4 Ft/perc, a DC töltők pedig 57 Ft/kWh+11 Ft/perc bevezető áron lesznek használhatók.

A töltés indításához a megszokott driveE.ON alkalmazást kell majd használni, amelyben távolról is látható a töltők szabad/foglalt, esetleg meghibásodott állapota. Az alkalmazás további előnye, hogy a töltőt éppen használó felhasználóval beszélgetést kezdeményezve megkérdezhetjük, hogy meddig tervez tölteni, ezen kívül érkezésünk előtt akár fél órával lefoglalhatjuk a töltőoszlopot. A villanyautós társak számára nagy segítség, ha a töltés indításakor beállítjuk a töltés várható befejezési idejét.

A töltési díjat a vállalati ügyfelek nem csak alkalmanként, hanem havi elszámolással is rendezhetik. Az árakról a felhasználók november 24-től a töltőpontokon kihelyezett árlistáról, az applikációban, valamint az eon.hu/driveon honlapon egyaránt tájékozódhatnak.

A drivE.ON applikációban 2020. november 24-től lehetőség lesz kuponok és utalványok gyűjtésére és felhasználására. Kuponokat az E.ON-tól, utalványokat pedig az energiacég partnereitől kaphatnak a felhasználók

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.