Főoldal » elektromos autó » Megérkezett az önvezető Tesla*

Megérkezett az önvezető Tesla*

Ahogy azt tegnap a cég negyedéves pénzügyi jelentése alkalmával megerősítették, kedden este megkezdődött a Full Self Driving (FSD) régóta várt továbbfejlesztett verziójának kiküldése, és ezzel párhuzamosan felkerültek a Youtube-ra is az első videók.

Mint ismert, a Tesla Autopilot nevű rendszere alapvetően egy vezetéstámogató, sávtartó adaptív tempomat, ami tele van biztonsági szolgáltatásokkal, melyek egyfolytában be vannak kapcsolva. Az FSD egy ezen felül megvásárolható csomag, amely ugyanazt a hardvert használja de az ígéretek szerint előbb-utóbb képes lesz majd arra, hogy teljesen önállóan vezesse az autót.

 

Az eddigi változatokban az FSD az autópályákon tudott navigálni és – Amerikában – felhajtótól lehajtóig vitte az utasait és jóváhagyást követően tudott önállóan sávot is váltani, valamint a parkolóban fel tudta venni a sofőrt. Mindezt változó színvonalon tette – az autópályás rész jól működött, de a parkolós például egy rettegő tanulóvezető magabiztosságát mutatta. Voltak ráadásul olyan helyzetek is, amelyeket be sem tudott vállalnia  szoftver, így például a körforgalmakat nem igazán szerette, közlekedési lámpánál pedig nem csinált önálló bal vagy jobb kanyart, csak egyenesen tudott áthaladni magától.

A most kiadott, alapjaitól újraírt változat immár teljesen kihasználja a Tesla saját fejlesztésű számítógépének teljesítményét, és egyszerre 8 kamera valós videojelével, valamint a radar és a 12 ultrahangos szenzor információival dolgozik. Korábban nem folytonos videojellel, hanem sűrűn vett fényképekkel dolgozott a rendszer.

A cikk címében szereplő csillag azért indokolt, mert  jelenleg egy u.n. limited beta kiadásról van szó, azaz csak egy maréknyi ember kapta meg a frissítést. Ha minden visszajelzés pozitív, akkor fokozatosan vonnak be majd új tulajdonosokat a körbe az év végéig pedig minden (amerikai) Teslás megkapja majd aki kifizette a szolgáltatás árát. Mint mindig, az európai autóknak egy picit tovább kell majd még várniuk. Apropó ár: Elon Musk korábbi ígéretének megfelelően, most, hogy elkészült a szoftver legtöbb szolgáltatása, az FSD ára is növekszik 2 ezer dollárral, így hétfőtől már 10 ezerbe kerül ez az opció.

És, hogy hogyan teljesít az FSD beta? Az első internetes visszajelzések nagyon pozitívak és a közzétett videók alapján szinte hibátlanul vezeti magát a Tesla. Mostantól az a feladat, hogy a következő hónapokban (évben?) annyi csiszoljanak még a rendszeren, hogy az ne csak az esetek 99, hanem 99,9999… százalékában jól működjön. Csak ezután várható az, hogy egyes országok, államok engedélyezni fogják a felügyelet nélküli önvezetést.

Íme az első videók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.