Árammal is tölthető a DS csinos luxusautója

Prémium márka lévén a DS kevésbé ismert idehaza, mint a PSA többi autómárkája, de az anyavállalat technológiájával az elektromosítás már nála is megindult. Kínálatából a DS 3 Crossback E-TENSE tisztán elektromosként, a DS 7 Crossback E-TENSE 4×4 pedig konnektoros hibridként is elérhető. A hálózatról is tölthető modelljeinek táborához csatlakoznak most az új DS 9 plug-in hibrid változatai.

A franciák elmondása szerint a formás szedán az EMP2 padlólemez legújabb verziójára (EMP2 V2.3) került, amely minden korábbinál nagyobb tengelytávolsága miatt páratlan belső teret kínálhat vásárlóinak. A család legerősebb tagja a DS 9 E-TENSE 4×4 360, amelynek hajtáslánca egy 110 és egy 113 lóerős villanymotorból, valamint egy 200 lóerős PureTech benzinmotorból áll. Ezek együttes teljesítménye 360 lóerőn tetőzik 520 Nm maximális nyomaték mellett. Ennél a változatnál különleges 20 colos könnyűfém-felnik, és fekete féknyereg hangsúlyozza a sportosságot.

A másik konnektorról tölthető típus az E-TENSE 225 nevet viseli, ennek értelemszerűen alacsonyabb a teljesítménye. Bár a DS sajtóanyaga nem említi, az InsideEVs információi szerint ebben a változatban csak egy 110 lóerős villanymotor egészíti ki a belsőégésűt, és az összkerék-meghajtás helyett csak a hátsó kerekek dolgoznak. Az autó egy 11,9 kWh-s akkucsomagot használ, ami a gyengébb hibridnél 48, az erősebbnél pedig körülbelül 40 kilométeres tisztán elektromos hatótávolságra elegendő a WLTP szerint. Az aksi 7,4 kW-os fedélzeti töltőn tölthető, s az elektromos mód egészen 135 km/h-ig megtartható. Hamarosan érkezik egy harmadik PHEV is E-TENSE 250 néven.

Franciaországban már rendelhető a két hibrid, de érdekes módon a kiszállításra majdnem egy évet, 2021 szeptemberéig kell várniuk a vásárlóknak. Az E-TENSE 4×4 360 65.500 eurónál, az E-TENSE 225 pedig 54.000 eurónál kezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.