Napelemet szeretnél? Nagyon siess!

Ősszel már megjelent egy cikkünk arról, hogy bruttó elszámolás váltja a jelenlegi szaldós rendszert a háztartási méretű kiserőműveknél, az elmúlt időszakban azonban felpörögtek a dolgok, több változás is történt, vagy történni fog a következő hónapokban, így érdemes összefoglalni a jelenleg érvényes szabályokat.

A szaldós elszámolás vége

Várhatóan 2024. január 1-től megszűnik a jelenlegi szaldós elszámolási rendszer, helyette a bruttó elszámolás vonatkozik majd az új belépőkre.  A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolnak majd el, hanem külön határozzák meg a napelemes termelő által a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött (tehát azonnal el nem fogyasztott) energia egységárát. A bruttó elszámolás pontos részleteit egyelőre nem ismerjük, de valószínűleg hátrányosabb lesz a fogyasztók számára.

A jelenlegi információk szerint akik 2023. december 31-ig kötik meg az áramszolgáltatóval a szerződésüket, ők a továbbiakban is megtartják a szaldóra megszerzett jogukat. Későbbi szerződésmódosítás esetén valószínűleg megszűnik a szaldós elszámolás, hivatalosan pedig már az is szerződésmódosítás lehet, ha tönkremegy az inverterünk, és a technikai fejlődés miatt nem tudjuk azt típusazonosra cserélni.

Kétféle állami támogatás

Már az idézett cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy 2021. júliusától várható egy 30-40%-os mértékű állami támogatás lakossági napelemes rendszerek telepítésére. A támogatásnak ára is van, mégpedig az, hogy aki támogatást vesz igénybe a napelemre, már csak bruttó elszámolásra lesz jogosult.

Ettől függetlenül 2020 végén megjelentek a gyermeket nevelő háztartások számára igénybe vehető 50%-os lakásfelújítási támogatás részletei. A 2021. január 1-tól igényelhető támogatás részeként napelemes rendszert is lehet telepíteni vagy bővíteni. Napelemes rendszer telepítése esetén feltétel, hogy az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450.000 Ft/kWp összeget.

A pályázat maximum 6 millió forintos értékhatárig vehető igénybe, amelyből 50-50% lehet a munkadíj és az anyagköltség. A beruházás 50%-a igényelhető vissza, azzal a kitétellel, hogy sem az anyagköltség, sem a munkadíj kategóriában visszaigényelt összeg nem haladhatja meg a másik kategóriában elköltött összeget. A támogatási igény benyújtásának végső határideje 2022. december 31. Az igényt benyújtani csak egyszer lehetséges, azonban több különböző felújítási projekt összevonható, természetesen a támogatás maximális összege így sem több, mint 3 millió forint.

A támogatás előfinanszírozással működik, azaz szerződést kell kötnünk a munka végrehajtására, ki kell fizetnünk az anyagot és a munkadíjat, majd az állam utólag megtéríti a beruházási költség 50%-át, amennyiben megfeleltünk a szabályoknak. Aki nem rendelkezik elegendő saját erővel, az kedvezményes hitelt igényelhet a felújításra. Ebben az esetben az igénylés csak 2021. március 1-től nyújtható be.

Fontos részlet, hogy ez a támogatás nem azonos a korábban ígért 30-40%-os napelemes támogatással, annak 2021. július 1-i határideje mégis vonatkozik rá bizonyos szempontból. Aki ugyanis még 2021 első félévében megköti az áramszolgáltatóval a szerződést a visszatáplálásra, jogosult marad szaldós elszámolásra annak ellenére is, hogy támogatást vett igénybe a beruházáshoz.

Teljesítmény-bővítés és három fázis

Aki kezd kissé összezavarodni, az még nem nyugodhat meg, egy további változás is történik hamarosan. Az áramszolgáltató elosztói szabályzat (ELMÜ-ÉMÁSZ, E.ON, MVM) 6/B. sz. melléklete (Háztartási méretű kiserőművek elosztóhálózati csatlakozásának műszaki feltételei) ugyanis 2020. október 30-án módosult az alábbi bekezdéssel:

Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben egyfázisú invertert szeretnénk vásárolni, akkor a jelenlegi maximum 5 kW-os teljesítmény helyett 2021. április 30. után már csak 2,5 kW-os invertert vásárolhatunk. Ha ennél nagyobb napelemes rendszert szeretnénk, akkor mindenképp 3 fázisú berendezést kell vásárolnunk, amely egyrészt drágább, másrészt természetesen kizárólag akkor választhatunk ilyet, ha 3 fázisú csatlakozási ponttal rendelkezünk.

Amennyiben egy fázisunk van otthon, természetesen bővíthetünk 3 fázisra, ez azonban általában időigényes, valamint további költségeket is jelenthet. Ilyen a szabványos mérőhely kialakítása, a bekötő vezeték esetleges cseréje, valamint a teljesítmény-bővítés költsége (ingyenesen maximum 32 A jár, ezen felül amperenként 3600 Ft+áfa fizetendő).

Előfordulhat az is, hogy most a hasonló igények is növekedni fognak, tehát igyekeznünk kell, ha nem szeretnénk kicsúszni a 2021. június 30-i szaldós elszámolásra vonatkozó határidőből.

Dátumok összefoglalása

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a közelgő változások dátumát.

50%-os lakásfelújítási pályázat indulása 2021. január 1.
Kedvezményes hitel esetén az 50%-os lakásfelújítási pályázat legkorábbi benyújtása 2021. március 1.
Egyfázisú, 2,5 kW feletti teljesítményű inverter telepítésének határideje 2021. április 30.
Bruttó elszámolás bevezetése részben állami támogatásból finanszírozott rendszerre 2021. július 1.
30-40%-os dedikáltan napelem telepítésre vonatkozó állami támogatás indulása 2021. július 1.
50%-os lakásfelújítási pályázat benyújtásának végső határideje 2022. december 31.
Szaldós elszámolás kivezetésének határideje 2023. december 31.
Bruttó elszámolás bevezetésének dátuma 2024. január 1.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.