Idehaza is nevet váltott a Kia

A Hyundai Csoporthoz tartozó autógyártó vállalat az idei év elején jelentette be, hogy nem kíván többé Kia Motors néven működni, nevének csupán az első felét tartja meg, míg a második, a belsőégésű motorokra utaló szótól megszabadul. A dél-koreai márka ezzel is szeretné nyomatékosítani tevékenységének és globális perspektívájának gyökeres átalakulását, amely ezentúl nem kizárólag hagyományos meghajtású járművek gyártására korlátozódik, hanem tisztán elektromos autók, valamint új mobilitási módok és szolgáltatások bevezetésével a fenntartható mobilitási szolgáltatóvá válást tűzte ki célul. A globális névváltást a kirendeltségek is követik, idehaza a Kia Motors Hungary mostantól hivatalosan is Kia Hungary.

A vállalat 2026-ig összesen hét olyan teljesen elektromos meghajtású modellt dob piacra világszerte, melyet eleve elektromosnak tervezett, azaz nem lesz belsőégésű motoros megfelelője. Ezek szerkezeti alapját az E-GMP padlólemez adja, mellyel már a Hyundai Csoport mindhárom márkája bemutatott egy-egy villanyautót: a Hyundai-nál az IONIQ 5 képviseli ezt a technológiát, a Genesis-nél a G80e az első, a Kiánál pedig az EV6 alá szerelték be a platformot. A hét újdonság különböző szegmenseket fednek majd le, kezdve a sportterepjáróktól a családi egyterűekig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.