Elektromos buszokat vásárol a Volánbusz

Hatvan elektromos autóbusz beszerezésére nyújtott be pályázatot a Volánbusz a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv Zöld Busz programjának keretében.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a Zöld Busz program lehetőséget biztosít arra, hogy minél több környezetbarát és kibocsátásmentes autóbusz állhasson forgalomba a nagyvárosokban, a teremtett világ védelme mellett az emberek életminőségének javítását is szolgálva.

A buszok hat megyeszékhely mintegy 570.000 lakójának biztosítanak majd tisztább levegőt, csendesebb utcákat, azaz élhetőbb környezetet, valamint, nem utolsó sorban modern, színvonalas közösségi közlekedési lehetőséget.

Amennyiben a pályázat kedvező elbírálásban részesül a hatvan darab szóló, kéttengelyes, alacsonypadlós helyi kivitelű autóbuszból 13 db Győrben, 12 db Székesfehérváron, 11 db Zalaegerszegen, 10 db Szolnokon, 8 db Szegeden, 6 db pedig Egerben korszerűsíti majd a helyi járműparkot. Természetesen mindegyik városban kiépítik majd az üzemeltetéshez szükséges töltő infrastruktúrát is. A beruházás megvalósulása esetén az érintett településeken évente mintegy 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

Volánbusz képviselőjeként Homolya Róbert, a MÁV Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok megszüntetését, ezáltal az energiafelhasználás mérséklését.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a pályázat benyújtásával kapcsolatban elmondta: „A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított járműfiatalítási programunk is. Ennek keretében eddig 866 autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak tavaly több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A járműfiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul. A pályázat sikeressége esetén az európai szinten kiemelkedő méretű e-flotta beszerzésével lehetőségünk nyílik arra, hogy megkezdjük a valóban környezetkímélő közúti közösségi közlekedés kialakítását Magyarországon, és széles körű tapasztalatokat szerezzünk a tiszta járművek üzemeltetésében.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.