Elkészült az első hatalmas présöntvény a Giga Texasban

Mérföldkőhöz érkezett a Tesla texasi gyárának építése – elkészült a Model Y első 130 kilós, egyben kiöntött fődarabja.

Austin előz

Miközben Berlinben az engedélyeztetési eljárással bíbelődnek, a texasi gyár lassan behozza lemaradását. Az építési verseny pontos állását nehéz megítélni, mivel a német helyszínen az első fázis épületei szinte már teljesen készen vannak és a munka nagy része belül folyik, míg az új amerikai gyár csarnokainak csak egy része áll jelenleg, de napi 24 órában folyik a munka, és jobban állnak a présgépek telepítésével.

Most ez utóbbi részelt kapcsán látott napvilágot új információ – és nem is akármilyen.

A Tesla folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, hogy minél gyorsabban és olcsóbban tudjon autókat gyártani. Az egyik sokat idézett irány, hogy a hagyományosan sok, kicsi, préselt elem helyett egyre nagyobb, egy darabból öntött (présöntvény) főelemeket szeretnének használni. A cél, hogy a Berlinben és Austinban készülő Model Y váza mindössze 3 darabból álljon. Ez egyébként nem csak a költségeket és a gyártási időt csökkenti majd, de így könnyebbek és erősebbek is lehetnek ezek az elemek.

Forrás: IDRA

Az austini gyárban már egy ideje folyik az olasz IDRA által gyártott hatalmas présgépek telepítése, és a szokásos drónvideók már azt is rendszeresen megmutatják, hogy a próbagyártás is beindult ezekkel a berendezésekkel. Természetesen autó még nem készül az üzemben, de folyik a gépek kalibrációja, finomhangolása.

Míg a Model 3 hátsó részének váza még több mint 70 elemből készül, az Y már a gyártás kezdetén is háromra csökkentette ezt a darabszámot. Most pedig Austinban elkészült az első, 130 kilogrammos egyben kiöntött elem, ami a jelek szerint az autó orra. A képet az egyik beszállító ügyvezetője osztotta meg.

Mire Texasban is beindul a gyártás, ugyanígy készül majd az autó fara is, a kettő között pedig az a strukturális akkupakk foglal majd helyet, amely az új 4680-as szárazelektródás cellákat használja.

A 130 kilós egyben öntött/préselt darab a Model Y orrának váza lesz. Forrás: Axel Turck / Linked In

Az alábbi animációt a tavalyi Battery Day videóanyagából gyártottuk, és segítségével könnyen beazonosítható fenti képen szereplő elem.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.