Főoldal » elektromos autó » Sokaknak fájhat, de most az elektromos a legfontosabb Mustang

Sokaknak fájhat, de most az elektromos a legfontosabb Mustang

Ha néhány évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy lesz villanymotoros Mustang, az valószínűleg a hardcore Ford-rajongók legcifrább csúfolódásával találta volna magát szemben. Most azonban a Ford Mustang Mach-E köszöni szépen, jól van, olyannyira, hogy jelenleg több példány készül belőle, mint a belsőégésű motorral hajtott Mustangokból.

A Ford által a múlt héten közzétett adatok szerint az idei évben ez idáig 27.816 darab Mach-E villanyautót szereltek össze a mexikói gyár munkásai, közel 1800-zal többet, mint ahány hagyományos izomautó kigurult a vállalat michigani létesítményéből 2021-ben. Ez egy óriási mérföldkő lehetne az amerikai autógyártó történetében, ha nem csupán egy átmeneti időszakról lenne szó. A globális autóipart sújtó chiphiány miatt ugyanis a Fordnak sorrendet kell állítani, hogy mely modellek számára jusson alkatrész, és a Mach-E, újonnan piacra dobott modell lévén, az előnyben részesítettek közé került. Benzines Mustang a múlt hónapban például egyáltalán nem is épült a félvezető modulok hiánya miatt.

Mustang Lithium: ez is elektromos, de csak bemutatódarab

A Ford az F-150 Lightning májusi premierjén arról is beszélt, hogy a Mach-E sokkal nagyobb siker, mint amire eleinte számítottak, és a gyártás nem is tud lépést tartani a kereslettel. Az Amerikai Egyesült Államokban emiatt több hónapos várakozási idővel néznek szembe a vásárlók. A tengerentúlon persze a crossoveres vonású családi Mustang egyelőre nem tud akkora közönséget elérni, mint a sportosabb megjelenésű, V6-os és V8-as testvérei (idén kb. háromszor annyi hagyományos Mustang fogyott, mint ahány Mach-E), de Norvégia fejlett villanyautópiacán látványos eredményeket ért el. Májusban ez volt a legnagyobb példányszámban eladott személyautó a skandináv országban, 1386 új regisztrációval.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.