Ájultra itta magát, a Teslája mentette meg

Mintha csak a vezetéstámogató rendszerek fontosságáról írt cikkünket akarta volna alátámasztani az a norvég Tesla-tulajdonos, aki részegen ült be Model S-ének volánja mögé, és hajtott fel az E6 autópályára Vinterbro közelében. A 24 éves férfi az utazás közben elaludt, a tragédiát csak az akadályozta meg, hogy előtte bekapcsolta az Autopilot rendszert, ami sávban tartotta a villanyautót, és egy idő után vészvillogózva megállította a járművet.

Az esetet videóra vette egy másik autós, aki dudálással próbálta felébreszteni az alvó sofőrt, mindhiába. A felvételt készítő autós elmondása szerint onnantól kezdve, hogy észrevette a balesetveszélyes teslást 100 km/h-s sebességgel haladni a belső sávban, körülbelül 10 perc telt odáig, míg a Tesla megállt a Nøstvet alagútban. Az ittas férfi még erre sem ébredt fel, sőt, azt is átaludta, ahogy autóstársai az ablakon kopogtatva próbálják felkelteni. A rendőrség és a mentők 5 percen belül kiérkeztek a helyszínre, és kórházba szállították a férfit, akinek jogosítványát bevonták, és ittas vezetés vádjával néz szembe.

Az illető azzal védekezett, hogy nem ő vezette az autót, ami igaz is, csakhogy éppen ez a probléma: ahogy a Tesla is hangsúlyozza, az Autopilot funkció nem helyettesíti az emberi irányítást, mindössze segíti, a vezetésért minden esetben kivétel nélkül a volán mögött ülő sofőr a felelős.

A statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évente mintegy 10.000 ember veszíti életét ittas vezetés miatt (Norvégiában különböző források szerint évente körülbelül 250 közúti halálesetet könyvelnek el, ennek közel egyötödét okozza alkohol vagy valamilyen drog használata, tehát a skandináv ország lakosságarányosan is jobban áll). Képzeljük el, hogy mennyivel kisebb lenne ez a szám, ha minden autóban működne egy az Autopilothoz hasonló rendszer, amely képes elkerülni a balesetet, és megállítani a járművet, ha azt észleli, hogy a sofőr nem reagál. És az ilyen szituációkhoz még csak alkohol sem kell, elég a pihenés nélkül levezetett több száz kilométer, pillanatnyi figyelmetlenség, vagy rosszullét. Az önvezetés már a jelenlegi fejlettségi szintjén is életeket ment, később pedig ez még inkább így lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.