A keret fele már elfogyott a pedelec pályázaton

Augusztus első hetében újra pályázhatunk állami támogatásra, amely munkába járásra használt elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpár vásárlásához vehető igénybe. A támogatás maximális mértéke a vételár 50 százaléka, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében pedig legfeljebb 150 ezer forint.

Augusztus 2 reggel 8 és augusztus 6 éjfél között immár kilencedik alkalommal lehet benyújtani a pályázatokat az IFKA honlapján. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az MTI-nek küldött közleményében bejelentette, hogy az egy évre tervezett pályázat első 8 fordulójában a teljes, 1 milliárd forintos keretösszegből már közel 522 millió forintot ítéltek meg a pályázóknak, amely több mint 4800 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához járult hozzá.

A programmal a kormány a munkába járást szeretné támogatni, ezért kizárólag magánszemélyek pályázhatnak, akiktől elvárás a magyarországi lakóhely és a legalább 3 hónapos munkaviszony. Személyenként maximum egy kerékpárra igényelhető támogatás.

A kerékpárnak meg kell felelni az EN 15194:2017 (MSZEN 15194:2018) szabványnak és a következő műszaki követelményeknek. Kizárólag 250 W vagy annál kisebb legnagyobb folyamatos névleges teljesítményre képes elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, legalább 44-es vázméretű vagy legalább 26″ (összecsukható kerékpár esetén legalább 16″) kerékméretű kerékpárokra lehet igényelni támogatást, amelyeknél a motor kikapcsolódik, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, illetve teljesítménye a jármű̋ sebességének növekedésével fokozatosan csökken, majd mielőtt elérné́ a 25 km/h sebességet, a motor leáll. A kerékpár maximális tömege 30 kg, a külső gumi maximális szélessége 60 mm, a kerékpáron nem lehet gázkar, illetve az akkumulátor nem tartalmazhat ólmot.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.