Fél éven belül a második e-tron ég ki Münchenben

Az elektromos autók nem gyúlékonyabbak, mint belsőégésű motoros társaik – egyelőre ezt mutatják az adatok. Sajnos az azonban elkerülhetetlen, hogy ha egy nagy sebességű baleset bekövetkezik, akkor ezek egy részénél a felszabaduló energia tüzet okozzon, és ha szétnyílik az akkupakk, kigyulladjanak a cellák. Ismét csak, ez nincs máshogy a benzineseknél, dízeleknél sem.

Az azonban mindig nyugtalanító, amikor egy nyugiban parkoló, vagy töltő villanyautó ég ki. Most rövid időn belül két e-tron is így járt Münchenben.

Előzmények nélkül

Az első eset idén január végén következett be Münchenben. Az egyik járókelő egy kerekesszékes helyen parkoló e-tron SUV-ra lett figyelmes, mivel az autóból füst szállt fel. Mire kiértek a tűzoltók, már lángolt a kocsi, ami végül teljesen kiégett – a kár több mint 100 ezer euró, ugyanis a szomszédos parkolón pihenő Škoda szintén megsérült. A tűzöltők egy jó darabig hűtötték az akkut a visszagyulladás elkerülése végett, és még a szomszédos épületet is ki kellet üríteni.

Az eset nem kapott túl nagy sajtónyilvánosságot, azonban most újra előtérbe kerülhet, a minap ugyanis történt egy másik hasonló eset is. A helyszín szintén München, az áldozat pedig ezúttal egy e-tron GT. A vadonatúj modell egy nyilvános utcai töltőnél táplálkozott, amikor az utca lakói a lángokra lettek figyelmesek.

A kiérkező tűzoltók eloltották a kocsit, illetve a mellette álló BMW-t is, amely szintén megsérült az incidensben. A töltőt a szolgáltat ideiglenesen kivette a hálózatból. A beszámolók szerint az autó 18:40-kor kezdett tölteni, és 2:10-kor már tele is volt az aksi – a jelek szerint a tűz ezután keletkezett.

Szerencsére személyi sérülés egyik esetben sem történt, de a tűzesetek okai egyelőre ismeretlenek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.