Jöhetnek az elektromos buszok Magyarországra

Magyarországon 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező városokban. A tiszta üzemű járművekre való átállást a kormány 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal támogatja, ami a tervek szerint 1290 busz megvásárlását segítheti. A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

2020 novemberében indult el a zöldbusz program, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési vállalatok nyújthattak be pályázatot elektromos autóbuszok, önjáró trolibuszok vásárlásának, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására. A zöldbusz program demonstrációs szakaszában nyolc magyar nagyvárosban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében ismerkedhettek meg a szakemberek, illetve az utazóközönség egy-egy akkumulátoros elektromos autóbusszal.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette , hogy megszületett a döntés a Zöld Busz Program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon.

Az államtitkár elmondta, hogy a pályázatot nagy érdeklődés övezte, így a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, ezért a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt.

A kedvezményezettek részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban kezdődik meg, így a közeljövőben 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg. Hamarosan megnyílik az új pályázat is, így a zöldbusz programban további városok is lehetőséget kapnak a tisztább buszok beszerzésére.

Címlapkép: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.