Csúszik a Rivian impozáns autóinak gyártása

A Rivian R1T pickup kiszállításai nemrég kezdődtek meg, jövő év elején pedig az SUV testvér R1S követi majd a platóst.

Egyelőre azonban úgy néz ki, a prototípusok gyártása egyszerű, a tömeggyártás nehéz.

Lassan, de biztosan

Az első amerikai tulajdonosok, valamint a gyártás kezdetére összetrombitált Youtube sztárok és vloggerek mind nagyon pozitívan nyilatkoztak a Rivian R1T pickupról. A közel 50 ezer előrendeléssel büszkélkedő gyártó most azonban kicsit lehűtötte a kedélyeket.

A harmadik negyedéves pénzügyi beszámolók szerint október végéig, másfél hónap alatt 180 pickupot gyártottak le, ami átlagosan négy autónak felel meg naponta – bár a termelés üteme bizonyosan gyorsult az időszak során. Most a Rivian fórumokon arról számolnak be a vásárlók, hogy a legfrissebb tájékoztatás szerint hónapokat csúszik a rendelésük.

A pickup egyes korai megrendelései most jövő áprilisi kiszállítási dátumot kaptak, míg az SUV januárról az év közepére, június-július magasságába csúszott.

A pontos okokat nem jelölte meg a cég, de mostanra már láttunk annyi autós startupot, sőt, neves gyártók új elektromos modelljeinek gyártási nehézségeit is, hogy ne lepődjünk meg túlzottan. A tömeggyártás kezdetén valószínűleg számtalan nem várt problémába ütközik a fiatal autógyártó, és az sem kizárt, hogy a globális alkatrészhiány is belejátszik a csúszásba. A beszállítók minden bizonnyal a nagyobb ügyfeleiket helyezik előtérbe, míg a Rivian a saját tervei szerint is mindössze 1000 autót akart legyártani idén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.