Portugália bezárta utolsó szénerőművét

Portugália bezárta utolsó szénerőművét, ezzel az Európai Unió negyedik szénmentes országa lett Ausztria, Belgium és Svédország után – írja az Electrek.

A tervezett időpontnál 10 nappal korábban, múlt pénteken leállították Portugália középső részén található Pego erőművet, amely az ország második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója volt, így szombat volt az első nap, amikor Portugáliában szén felhasználása nélkül termeltek áramot.

Francisco Ferreira, a portugál ZERO elnöke elmondta, hogy Portugália számára fontos nap volt amikor megszabadult az üvegházhatású gázok legnagyobb forrásától, ugyanakkor elkeseríti, hogy az erőművet „erdőégetővé” alakítják át.

A Pego tulajdonosa, az Endesa ugyanis azt tervezi, hogy a 682 megawattos erőművet fapellet égetésére alakítja át, az Európai Unió azonban fontolgatja a szabályok szigorítását, hogy a fatüzelésű erőművek ne számítsanak tiszta energiának.

Ferreira szerint nem megoldás, ha a szénről csak a következő legrosszabb tüzelőanyagra váltanak, helyette a szél- és napenergia kapacitás gyors növelésére kellene összpontosítani.

A Reuters cikke rámutat, hogy bár Portugália elektromos energiájának 60–70%-a megújuló forrásokból származik, az ország továbbra is nagymértékben támaszkodik importált fosszilis tüzelőanyagokra.

Címlapkép: Pixabay at Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.