Megacharger épül a Pepsinél

Egy újabb lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy az első igazi ügyfél átvegye a villanykamionját.

A Pepsinél már a töltőt építik.

Nem fenékig tejfel

Amikor a hazai vagy európai töltőhálózatok építőivel, üzemeltetőivel beszélünk a legnagyobb kihívásokról, akkor problémaként gyakran előkerül a bürokrácia és a hosszadalmas engedélyeztetés.

Úgy tűnik Amerikában sem jobb a helyzet, ugyanis, mint kiderült, a Pepsico április óta várja az engedélyeket, hogy a kaliforniai Modestóban lévő telephelyére egy Tesla Megachargert építhessenek az új villanykamionjaik töltésére. Pár napja, november 22-én végre megérkezett a jóváhagyás, kezdődhet az építkezés.

A világ egyik legnagyobb üdítőital és snack gyártója lesz a Tesla első ügyfele, aki már az igazi szériagyártás előtt kézhez kapja első kamionjait. A kiszállítás egyben tesztként is funkcionál, hiszen a Semi eddig csak az autógyártó saját flottájában teljesített szolgálatot, főleg a nevadai akku és hajtáslánc gyár, és a kaliforniai autógyár között szállították a termékeket, illetve a negyedév végi kiszállítási rohamba segítettek be.

A Pepsi telephelyén az első olyan Megacharger épülhet meg, ami nem a Tesla területén található, a nagy volumenű szállítmányozás, a napi akár többszöri forduló pedig valós körülmények között teszteli majd, hogy vajon milyen gyorsan tölt újra a kamion a következő fuvar előtt. A most nyilvánosságra hozott papírok szerint a projekt költségvetése 334 ezer dollár (~ 110 millió forint), de azt nem tudni, hogy hány töltő, és pontosan mekkora teljesítmény kerül kiépítésre. Az viszont szintén kiderült, hogy a beruházás része egy akkus energiatároló –  valószínűleg a töltési teljesítmény megtámogatására.

A legelső Megacharger állomás a Tesla nevadai – ideiglenes (?) – kamiongyárának parkolójában épült meg, amiről mi is beszámoltunk.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.