Ingyen töltéssel irányítják a forgalmat a Teslánál

A Hálaadás az egyik legfontosabb amerikai ünnep, és minden évben hatalmas forgalmat generál, hiszen minden család igyekszik összejönni. Így járvány idején valószínűleg a szokásosnál kevesebben választják a tömegközlekedést, mert biztonságosabbnak tartják a saját autójuk légterét.

Hogy elkerüljék a szokásos, vagy még annál is nagyobb dugókat, a Teslánál mindent bevetnek.

Éjszakai áram

Ha valaki ment már nyáron a Balaton felé az M7-esen, akkor tudja milyen az, amikor látszólag a fél ország egyszerre akar strandra menni.

A most csütörtök estére eső Hálaadás ünnepe közlekedési szempontból hasonlóan zajlik Amerikában, ráadásul sokan ilyenkor kiveszik a pénteket is, és a hét végéig a távoli rokonoknál maradnak. Emiatt vasárnap visszafelé is hatalmas forgalomra lehet számítani. A probléma nem is feltétlenül csak az autók száma, hanem az, hogy mindenki ugyanabban a szűk időintervallumban indul el.

A Teslánál most a legforgalmasabb kaliforniai útvonalakon azt találták ki, hogy ingyenes töltési lehetőséggel próbálják szétteríteni a forgalmat.  Aki vállalja, hogy este 7 és reggel 10 között a 39 megjelölt állomás egyikén tölt, annak egy fillérjébe nem kerül az utazás. Az autók navigációja egyébként figyelembe veszi az útvonalon lévő töltők terheltségét, így segít szétteríteni az autókat a szóba jöhető töltők között. Hogy ezek mennyire csökkenti majd a legnépszerűbb töltők terhelését, arról magyar idő szerint pénteken illetve hétfőn fogunk tudni beszámolni.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a másik irány a töltőhálózat bővítése. Így a napokban 96 állásosra bővítették a híres Kettleman City Supercharger állomást.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.