HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Csúcserőművek helyett Tesla Megapack-et ajánl Musk

Elon Musk Twitteren fordult 28 millió követőjéhez és azt kéri, aki közmű- vagy áramszolgáltatónál dolgozik és döntéshozó jogkörrel rendelkezik, az válassza a Tesla Megapack termékét és cseréljék le erre a csúcserőműveket. A Megapack egységekből felépített akkumulátoros csúcserőmű nem csak lényegesen környezetkímélőbb, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal üzemeltetett hagyományos csúcserőművek, de jelentős költségmegtakarítást is elérhetnek a rendszer élettartama során.

A Tesla Megapack egy 3 MWh kapacitású akkumulátort tartalmaz, amit 1,5 MW teljesítménnyel rendelkező inverter egészít ki. Természetesen több egység csatlakoztatható egymáshoz, így például egy 3 hektáros területen 250 MW teljesítményű, 1 GWh tárolási kapacitással rendelkező csúcserőmű telepíthető. A rendszer jól kiegészíthető naperőművekkel, mivel a Megapack közvetlenül csatlakoztatható egyenárámhoz, így nem növeli a veszteséget egy második inverter.

A csúcserőműveket persze nem csak Tesla energiatárolóval lehet lecserélni. Magyarországon is működik két energiatároló projekt, amely a primer szabályozásban hagyományos erőművektől vették el a feladatokat. Az Alteo rendszerében LG Chem, az Innogy (ELMŰ) energiatárolójában pedig Samdung SDI akkumulátorok biztosítják az energiatárolást. A második energiatároló belépése után a szabályozási szolgáltatás ára Magyarországon is drasztikusan visszaesett, ami jól mutatja, hogy milyen hatással lehetnek ezek az új megoldások az elektromos hálózat üzemeltetésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.