Csúcserőművek helyett Tesla Megapack-et ajánl Musk

Elon Musk Twitteren fordult 28 millió követőjéhez és azt kéri, aki közmű- vagy áramszolgáltatónál dolgozik és döntéshozó jogkörrel rendelkezik, az válassza a Tesla Megapack termékét és cseréljék le erre a csúcserőműveket. A Megapack egységekből felépített akkumulátoros csúcserőmű nem csak lényegesen környezetkímélőbb, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal üzemeltetett hagyományos csúcserőművek, de jelentős költségmegtakarítást is elérhetnek a rendszer élettartama során.

A Tesla Megapack egy 3 MWh kapacitású akkumulátort tartalmaz, amit 1,5 MW teljesítménnyel rendelkező inverter egészít ki. Természetesen több egység csatlakoztatható egymáshoz, így például egy 3 hektáros területen 250 MW teljesítményű, 1 GWh tárolási kapacitással rendelkező csúcserőmű telepíthető. A rendszer jól kiegészíthető naperőművekkel, mivel a Megapack közvetlenül csatlakoztatható egyenárámhoz, így nem növeli a veszteséget egy második inverter.

A csúcserőműveket persze nem csak Tesla energiatárolóval lehet lecserélni. Magyarországon is működik két energiatároló projekt, amely a primer szabályozásban hagyományos erőművektől vették el a feladatokat. Az Alteo rendszerében LG Chem, az Innogy (ELMŰ) energiatárolójában pedig Samdung SDI akkumulátorok biztosítják az energiatárolást. A második energiatároló belépése után a szabályozási szolgáltatás ára Magyarországon is drasztikusan visszaesett, ami jól mutatja, hogy milyen hatással lehetnek ezek az új megoldások az elektromos hálózat üzemeltetésre.

EZT OLVASTAD MÁR?  Népszerű tévésorozatban mutatkozik be az új Tesla Roadster

Elektromos autót használsz?