Erre érdemes odafigyelni: új autópálya-szakaszok váltak fizetőssé januártól

2022. január 1-jétől módosult a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló, ez idáig érvényben lévő 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet, aminek következtében több, korábban ingyenes útszakaszt is csak díjfizetés ellenében vehetnek igénybe az autósok.

Az egyik legfontosabb változás a Győr és Budapest között közlekedőket érinti, miután a Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tájékoztatása szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi három (Pest, Komárom-Esztergom, és Győr-Moson-Sopron megyei) helyett négy (az említett három mellett Fejér megyei) matricára van szükség az autópálya szabályos használatához.

Az új, 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelettel az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is fizetőssé válik, emiatt bevezetésre került a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica. Díjkötelessé vált továbbá az M30-as autópálya Miskolc-Észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza azonban továbbra is díjmentes), az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza, illetve az M85-ös autóút Sopron-Kelet és Sopron-Észak közötti szakasza.

Forrás: NÚSZ Zrt.

Az idei éves autópálya-matricákat már tavaly december óta meg lehet vásárolni. A NÚSZ közleménye szerint minden korábbinál sikeresebb volt az éves autópálya-matrica előértékesítési kampánya 2021 decemberében, összesen 162 ezer autós döntött úgy, hogy nem hagyja az utolsó pillanatra a vásárlást, és szerezte be az országos vagy megyei autópálya-használatra való jogosultságot igazoló matricát. 2016 óta van lehetőség Magyarországon arra, hogy a következő évre szóló matricát az autósok már decemberben, elkerülve a hosszas sorban állást, kényelmesen megvásárolják. Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt azok száma, akik élni kívántak ezzel a lehetőséggel: míg az első évben csupán bő 76 ezren vették meg decemberben a matricát, addig 2020-ban már kicsivel többen mint 142 ezren tettek ugyanígy. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tájékoztatása szerint 2021-re tehát közel 14%-kal nőtt az elővásárlók száma az előző évihez képest.

Bartal Tamás, a vállalat vezérigazgatója szerint „a kiugró adatok arra engednek következtetni, hogy az autósok egyre tudatosabban terveznek az autópálya-matricák nyújtotta előnyökkel, a kényelmes, gyors és biztonságos eljutás lehetőségével, amelyet egy megváltott jogosultság tizenhárom hónapon át biztosít az ország vagy egy-egy megye teljes hálózatán”. A 2022-es éves autópálya-matricák 2022. január 1-jétől 2023. január 31-ig használhatók, a tavalyra szóló éves vignetták pedig még idén januárban is érvényesek.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Az érvényességi idő kezdete előtt érvényesített 2022-es éves autópálya-matricákból közel 70 ezer darab volt éves országos, a fennmaradó 92 ezer darab pedig megyei úthasználati jogosultság. Az éves országos pályamatricából a legtöbbet, közel 139 ezer darabot személygépkocsikra (D1 díjkategóriájú járműre) vásárolták meg a közlekedők. A 2022-es megyei matricákból 12 százalékkal vettek meg többet, mint 2020 decemberében. E jogosultságok több mint felét, közel 51 ezer darabot Pest megyére váltották meg az elővásárlási kampány keretében. A második helyezett Fejér megyei matricából bő 8,6 ezer, míg a Győr-Moson-Sopron megyei vignettából kicsivel több mint 8 ezer darab kelt el.

 

Címlapkép forrása: NÚSZ Zrt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.