Indul a Giga Berlin – péntekig megjön az engedély

Úgy néz ki, pont kerül a két éve húzódó történet végére, és hamarosan tényleg elindulhat a Tesla első európai gyára.

Már a hivatalos nyitóünnepség dátumát is tudjuk.

Napok kérdése

A német Die Tagesspiegel értesülése szerint már gyakorlatilag csak napok kérdése, hogy a Tesla megkapja a Giga Berlin végleges építési engedélyét – ami persze eléggé vicces így leírva, tekintve, hogy az üzem már felépült. A lap úgy tudja, hogy ezen a héten csütörtökön, vagy legkésőbb pénteken rákerülhet az utolsó pecsét is a papírokra. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez már magában foglalja-e a működési engedélyt is, de az már biztos, hogy március 22-én (esetleg 23-án) lesz egy hivatalos megnyitó ünnepség, amelyre Elon Musk mellett a német politika, a három koalíciós párt vezetése is hivatalos. Állítólag maga a német kancellár, Olaf Scholz is jelen lesz, de ha mégsem tud elmenni, akkor a gazdasági miniszter Robert Habeck képviseli majd a kabinetet, illetve Németország pénzügyminisztere, Christian Lindner is hivatalos. A helyi rendőrkapitányság egy 500 fős rendezvény biztosítására készül, de az újság azt is tudni véli, hogy az eseményen már az első 30 autó átadására is sor kerül.

Austin sem marad le

Az austini gyár megnyitójára április 7-én kerülhet sor, de az internetes fórumok szerint már több vásárlót értesített a cég, hogy még márciusban megkapják a texasi gyártású autóikat. Utóbbit azért lehet már biztosra tudni, mert a kiosztott alvázszámok 11. karaktere A betű, ami az új austini üzem kódja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.