Ilyen a Jeep első villanyautója

A Stellantis ma bemutatta legújabb, Dare Forward 2030 névre keresztelt hosszú távú stratégiai tervét, amelynek négy alappillére a vállalatcsoport karbonlábnyomának csökkentése (2030-ra a 2021-es érték 50%-ára), a villanyautók részarányának növelése az értékesítésen belül, a vásárlói elégedettség fokozása, valamint a profit növelése. Az elkövetkezendő években radikális változások lépnek életbe az egykori PSA Csoport és a Fiat-Chrysler összeolvadásából keletkezett autógyártó csoport mind a 14 márkáján belül, de különösen az Európában értékesített luxusautók és a prémium modellek gyártóira vár gyors átalakulás.

A Stellantis prezentációja szerint a Maserati már 2024-től kizárólag tisztán elektromos modelleket dob piacra, ezt az Alfa Romeo, a DS Automobiles, és a Lancia követi 2025-ben, de 2026-tól egyetlen márka sem indít el több új belsőégésű motoros autót Európában. Ezektől a márkáktól a Stellantis négyszeres bevételnövekedést, és ötszörös profitnövekedést vár 2030-ra.

A gyors elektrifikáció az Amerikai Egyesült Államokban is beindul: 2023-ban a RAM piacra dobja első villanyautóját, amely egy kisteherautó lesz, ezt pedig egy pickup követi 2024-ben. A Jeep kínálatában 2024-től jelennek meg a valódi elektromos terepjárók, de az első, sorozatgyártásba induló villanyautót már 2023 elején megvásárolhatják az ügyfelek. Ezt meg is mutatta a Stellantis:

 

A Dodge szintén 2024-ben küldi piacra zéró emissziós izomautóját, a Chrysler pedig 2025-től készül divatos családi modellek forgalmazására. 2030-ra több, mint 25 villanyautót kínál majd ez a négy márka az amerikai piacon.

Összességében 75 tisztán elektromos új modellel készül 2030-ra a Stellantis, amely évi 5 millió eladott példányt jelent addigra. Hogy pontosan mikor tűnnek el a hagyományos autók az egyes márkák kínálatából, arról nem ejtett szót a gyártó, de belsőégésű motoros járművet 2030 után már egyik márka sem fog árulni Európában, az Egyesült Államokban pedig 50%-os részesedést prognosztizál a Stellantis.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.