Szenved a Lucid a gyártás felpörgetésével

Kijött a Lucid negyedéves jelentése és nem szolgált jó hírekkel az autógyártó: jelentősen visszavágták az idei célszámokat.

Minden kezdet nehéz

Egy autó gyártásának beindítása nem egyszerű feladat, különösen akkor, ha egy új gyártó első termékéről van szó. A Lucidnál mondjuk nem is éves több százezer, vagy több millió a cél a luxuskategóriában utazó Air típus kapcsán, de a tavaly október végén gyártásba küldött Dream Edition kiadásból a tervezett 520 darab helyett csak 125-öt tudtak leszállítani 2021-ben. Ezzel egyébként 26,5 millió dolláros forgalmat generáltak.

A gond nem is igazán ez, hanem az idei tervek alapos megnyirbálása. Korábban a vállalat 20 ezer autó leszállítását tervezte 2022-ben, de most már csak 12-14 ezerrel számolnak. A megjelölt ok náluk is az ellátási láncokban tapasztalt fennakadás.

A vállalatnak már 25 ezer előrendelése van az autóira, ami jócskán megugrott a tavaly novemberben jelentett 17 ezerhez képest. Ez a rendelési szám így potenciálisan 2,4 milliárd dollár bevételt jelent, ha végre el tudják kezdeni a termelés felfuttatását. Február 28-ig bezárólag azonban a Lucid még csak összesen 400 darab villanyautót tudott legyártani, és ebből 300-at szállítottak ki a típus októberi startja óta.

Ráadásul ezek közül 203-at már vissza is kellett hívni, mert a beszállítójuk rosszul szerelte össze az első lengéscsillapítókat, ezért az autó hasmagassága hirtelen nagyot zuhanhat, illetve eltörhet a fékvezeték.

A cég szerint a gyártóbázisa éves kapacitása 34 ezer autó, amit a második fázissal pedig 90 ezerre fognak növelni – ez természetesen nem csak az igen drága Air, hanem a jövő új típusai számára is készül. Egyelőre azonban ezen a fronton is csúszások vannak, ugyanis a Gravity nevű SUV gyártását 2023-ról 2024-re tolták el.

A cég azt is bejelentette, hogy második üzemét már nem Amerikában, hanem Szaud-Arábiában fogja felépíteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.