Főoldal » elektromos autó » Rekordmagas áron kelt el az egyik legelső Tesla

Rekordmagas áron kelt el az egyik legelső Tesla

Rekordmagas áron adtak el egy eredeti Tesla Roadstert, tudta meg az Electrek hírportál a különleges elektromos sportautók adásvételére létrehozott internetes portált üzemeltető Gruber Motor Company igazgatójától. A tulajdonos eredetileg 250.000 dollárért hirdette meg a járművet, ami már önmagában egy kiemelkedően magas vételár egy első generációs Tesla Roadsterért, csakhogy a vásárlók ennél is többet voltak hajlandóak kínálni a Lotus Elise alapján épült 2008-as modellért. A Gruber nem árulta el, hogy végül pontosan mennyiért kelt el az autó, de azt igen, hogy az eredeti árnál sokkal többért. Összehasonlításképpen, a Roadster következő generációja, ami jelen állás szerint 2023-ban kerül a piacra, 200.000 dollárnál fog kezdődni Elon Musk ígéretei szerint, és 50.000 dolláros pluszt kell fizetni a gyűjtői kiadásért.

Első generációs Tesla Roadster, Forrás: Gruber Motors

A rekordáron értékesített 14 éves eredeti Roadster VIN013-as alvázszámmal rendelkezik, és mindössze 840 mérföldet, azaz körülbelül 1350 kilométert pakoltak bele, ez indokolhatja a szokatlanul magas árát. De általánosságban is megfigyelhető a modell folyamatos és nagymértékű drágulása, ami arra utal, hogy egyre inkább gyűjtői darabként tekintenek a Tesla első elektromos autójára. Ebben közrejátszhat az, hogy a Roadster az egyik első jól használható villanyautó volt a piacon, ezáltal sokak szemében az elektromobilitás egyik szimbólumává vált, de az is, hogy egyre kevesebb van belőle az utakon.

Becslések szerint a 2008-tól 2012-ig tartó gyártása alatt nagyjából 2400 darab készült belőle, de manapság aligha van kétezernél több példány forgalomban. Néhányat a Tesla vásárolt vissza, néhány pedig a tűz áldozatává vált, miután a Gruber Motor Company javítóműhelye kétszer is kigyulladt. Néhány éve még jellemzően 50-70 ezer dollárért árulták a használt Roadstereket, azaz körülbelül a feléért, mint amennyiért újonnan meg lehetett venni. Tavaly már volt néhány példány, amelynek ára 180 ezer dollár fölé szökött, jelenleg pedig nem ritkák a 200 ezer felettiek, de egészen 1,8 millió dollárig nyújtózik a kért összeg.

 

Címlapkép forrása: Wikipedia

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.