Gyártásban a Nikola 563 km hatótávú elektromos kamionja

Kevesen gondolták volna, hogy a Nikola Motor egyszer kinövi a szájkaratét, és kézzel fogható terméket gyárt le és dob piacra. A kamiongyártóval szemben érzett kételyeinket ráadásul alátámasztotta a vezérigazgatót is megbuktató botrány, mely során kiderült, hogy a cég szinte mindenben hazudott a befektetőknek. Úgy tűnik azonban, hogy az új CEO, Mark Russel összeszedte a darabjaira hullott Nikolát, és elkezdtek az elképzeléseik megvalósításán dolgozni. A csütörtöki Befektetői Napon az amerikai vállalat bejelentette, hogy megkezdődött a Nikola Tre akkumulátoros elektromos kamion sorozatgyártása az Egyesült Államokban, a coolidge-i létesítményben.

A 8-as osztálybesorolású elektromos kamion az Iveco S-Way karosszériája alapján készül, és ez az a jármű, amit Németországban, Ulm városában szerelnek majd össze 2023 második negyedévétől. A Tre dedikált elektromos padlólemezre kerül, folyamatosan elérhető teljesítménye 480 kW, moduláris akkucsomagjával pedig akár 350 mérföldet, azaz körülbelül 563 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel. Az akku akár 350 kW teljesítménnyel is tölthető, így a 80%-os töltöttség körülbelül 100 perc alatt elérhető. A modellből hidrogén-üzemanyagcellás változat is készül 800 km hatótávval, aminek forgalmazása 2023 utolsó negyedévében kezdődik.

A Nikola eddig 18 darab előszériás változatot szállított le partnereinek tesztelésre a kamionból, a végleges darabok kiszállítása pedig 2022 második negyedévében kezdődik az Egyesült Államokban. A gyártó elmondása szerint az Arizona állambeli létesítményének kapacitása már most évi 2400 jármű, ami 2023 elejére 20.000 környékére növekszik, ám az előrejelzései szerint idén csupán 300-500 darab leszállítására lesz képes az alkatrészhiány miatt. A sorozatgyártás kezdetének hírére a Nikola részvényeinek értéke 15%-ot nőtt csütörtökön.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.