Főoldal » elektromos autó » Ismét COVID lezárások vannak Kínában

Ismét COVID lezárások vannak Kínában

Miközben Európában a háborúval, itthon meg leginkább a választással foglalkozik a média, Kínában annyira terjed a koronavírus új variánsa, hogy egyelőre képtelenek az eddigi eszközökkel megfékezni.

Másodszor jönnek egyes régiókban, újabb, több napos lezárások.

Most négy nap

Március közepén már írtunk róla, hogy két napra leállt a Tesla sanghaji gyára, mert a környéken annyira elharapódzott a koronavírus új variánsa, hogy a hatóságok már az ipart is leállították. Két nap természetesen nem elég arra, hogy minden beteg felgyógyuljon, ez inkább a tesztelés megszervezéséről és felpörgetéséről szól, hogy a több ezer alkalmazottat foglalkoztató gyárak ne legyenek a fertőzések gócpontjai. Bár az Omicron BA.2 névre hallgató mutáns állítólag nem okoz súlyosabb betegséget, mint a korábbi Omicron változat, annál sokkal fertőzőbb, így gyorsabban terjed.

Úgy néz ki azonban, hogy az elmúlt hetekben nem javult a helyzet, ezért a hatóságok ismét a lezárások mellett döntöttek, így ma újabb 4 napra állt le a sanghaji gyár. Az üzem ideiglenes bezárása nagyjából 10 ezer autó legyártását érintheti, ami nem tragédia a Tesla negyedévente 300 ezer feletti globális termelését nézve, de nyilván nem is örvendetes hír.

Azonban a fenti hír messze nem csak a Tesláról szól. A régióban a VW és a GM is rendelkezik üzemmel, de készül itt számos mobiltelefon, elektronikai eszköz, autóipari alkatrész, valamint Sanghaj – amely a világ legnagyobb városa és mintegy 24 millióan lakják – fontos acélipari központ is. Amíg a helyzetet pár napos lezárásokkal kezelni tudják, addig valószínűleg nem lesz nagyobb fennakadás, de az esetleges hosszabb kiesések újabb pofont adhatnak a globális (autó)iparnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.