Berlinben is lehet majd lámpaoszlopból autót tölteni

200 darab lámpaoszlopra telepített elektromosautó-töltőpont kiépítésére nyert pályázatot a Shell Group tulajdonában lévő Ubitricity a német fővárosban, és amennyiben a projekt bővítésére vonatkozó kérelmet elfogadják, további 800 lámpaoszlopot szerelhet fel töltőberendezésével a berlini székhelyű vállalat.

Az Ubitricity az Egyesült Királyság nagyvárosaiban jelent meg először a teljesen a lámpaoszlopba integrált töltési megoldásával, ott több mint 2700 utcai töltőponttal az ország egyik legnagyobb nyilvános töltőhálózat-üzemeltetője. Annak, hogy Németországban idáig nem telepített ilyen töltőpontokat a cég, a jogszabályi akadályok mellett az is az oka, hogy a technológia nem volt kompatibilis a németországi lámpaoszlopokkal. Ezért fejlesztette ki az Ubitricity az ebee Smart Technologies-zel közösen a Heinz típusú töltőt, amelyet a berlini telepítések során használni fog. A briteknél alkalmazott szerkezethez képest ez abban különbözik, hogy a töltőt nem tudták az oszlopba beintegrálni annak keskenysége miatt, hanem az oszlopra szerelik rá a töltőt.

A lámpaoszlopra szerelt töltőhálózat kiépítése 2022 második felében kezdődik Berlin Steglitz-Zehlendorf és Marzahn-Hellersdorf kerületeiben. A cég információi szerint a német főváros lakosságának mintegy 60%-a nem rendelkezik saját parkolóval, a lámpaoszlopból való nyilvános töltés számukra jelenthet ideális megoldást.

A technológia előnye, hogy nem igényel semmilyen földmunkát, a meglévő infrastruktúrát használja, és a járdából sem vesz el helyet. A Heinz töltőkkel a legmagasabb elérhető töltési teljesítmény 3,7 kW, az energiát pedig kizárólag megújuló forrásból szolgáltatja hozzá a Shell Energy Retail GmbH.

Az ügyfelek használhatják a töltőket a Shell Recharge fiókjukon keresztül, vagy a töltőre ragasztott QR-kóddal, ez esetben nincs szükség regisztrációra. A töltéshez mindössze egy Type 2 kábel szükséges.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.