Főoldal » elektromos autó » Elektromosra cserélte öt kamionját az Amazon Európában

Elektromosra cserélte öt kamionját az Amazon Európában

Öt darab tisztán elektromos meghajtású, CF Electric típusú nyerges vontatót szállított a DAF az Amazonnak az Egyesült Királyságba, melyek úgynevezett „middle mile” kiszállítást fognak végezni, azaz az amerikai kereskedelmi cégóriás termékeit viszik a raktáraktól és elosztóközpontoktól az üzlethelységekig. Az Amazonnak ezek a legelső teljesen elektromos kamionjai erre a feladatra Európában. A járművek dízeles meghajtású teherautókat váltanak ki, így évi mintegy 170 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülheti el a vállalat.

A DAF CF Electric 4×2 hajtásképletű, 37 tonnás bruttó össztömegű, valamint 6×2 hajtásképletű, 28 tonnás változatban is elérhető. 240 kW csúcsteljesítményű motorja bruttó 350 kWh akkumulátorból kapja az energiát, amely 250 kW teljesítménnyel akár 75 perc alatt feltölthető. A DAF elmondása szerint okos tervezéssel és a gyors töltésnek köszönhetően a járművek akár napi 500 kilométert is meg tudnak tenni, amivel már könnyedén tudnak dolgozni az üzemeltetők.

Az Amazon új 37 tonnás kamionjai a Shipment Zero stratégiát erősítik, melynek célkitűzése, hogy 2030-ra a cég kiszállításainak fele karbonsemlegesen történjen. Az európai flotta elektromosítása már évekkel ezelőtt megkezdődött, de eddig csupán kisteherautókat cserélt elektromosra a vállalat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.