Főoldal » elektromos busz » Elektromos buszok álltak forgalomba Debrecenben

Elektromos buszok álltak forgalomba Debrecenben

A Zöld Busz Program keretében 12 elektromos buszt adtak át Debrecenben, melyek nem csak a közösségi közlekedés károsanyag kibocsátását csökkentik, de kilométerenként 60-70 forinttal olcsóbb is az üzemeltetésük, így jelentős megtakarítást is eredményeznek a városnak.

A 12 méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, klimatizált és akadálymentesített buszok egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni. Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy napjainkban, amikor 80 százalékkal nőtt a hagyományos üzemagyag beszerzési ára, felértékelődik az elektromos közlekedés előnye. A járművek beszerzéséről elmondta, hogy a 2,2 milliárd forintos összeg 14 töltőállomás kiépítését is tartalmazza.

Fotó: MTI/Vajda János

Debrecenben idén már 52 új buszt állítottak forgalomba, igaz ezek többsége (30 szóló és 10 csuklós busz) még nem elektromos meghajtású, hanem dízel üzemű.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kiemelte, hogy az ország kőolaj és földgáz kitettsége miatt nagy szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására. Ezen túlmenően pedig a lakosságot a közösségi közlekedés igénybevételére kell ösztönözni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.