Főoldal » elektromos autó » Gyártásban a Volvo Trucks nagyágyúi

Gyártásban a Volvo Trucks nagyágyúi

Megkezdődött a Volvo Trucks legfontosabb termékcsaládjaként szolgáló nehéz tehergépjárművek elektromos változatainak sorozatgyártása: a Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX együttesen a vállalat eladásainak körülbelül kétharmadát adják, és immár zéró emissziós változatban is szerelik őket. Az utánfutóval együtt 44 tonna megengedett bruttó össztömegű villanyos teherautókkal így összesen hat teljesen elektromos meghajtású modell készül globálisan a vállalat gyártósorain, s ezzel az övé a legnagyobb portfólió elektromos tehergépjárművekből a piacon.

A Volvo Trucks nehéz teherautóit a göteborgi Tuve gyárban szerelik össze Svédországban ugyanazon a gyártósoron, ahol hagyományos hajtású testvéreik is megszületnek. Jövőre a genti gyár is bekapcsolódik Belgiumban – az itt található új akkumulátor-összeszerelőüzem biztosítja az aksikat a teherautókba.

A cég kiemelte, hogy az elektromos teherautók iránti kereslet egyre növekszik, melynek egyik hajtóereje a szállítmányozó vállalkozások fenntarthatósági célkitűzései. „Körülbelül 1000 darabot értékesítettünk elektromos nehéz teherautóinkból és összesen több mint 2600 elektromos teherautót adtunk el. A következő években az eladások jelentős növekedésére számítunk. 2030-ra a világszerte eladott teherautóink legalább 50 százalékának elektromosnak kell lennie” – tette hozzá Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.