auto
2024. 02. 24. szombat

A General Motorsnak is le kell állítania a gyártást, hogy magasabb fordulatra kapcsolhasson a termelés.

Leáll a Factory Zero, aztán emelik a csapásszámot.

Rekord elektromos eladások

A termelés növelésének nagyon itt van az ideje, ugyanis egyelőre nem állnak valami jól a GM elektromos tervei.

A Hummer EV állítólag 125 ezer előrendelést gyűjtött be, a gyártása pedig 2021 november közepén, közel 11 hónapja kezdődött, a cég pedig a kiszállításokat 2021 decemberében kezdte meg, azonban tavaly mindössze egyetlen darabot adtak át a kocsiból.

Történelmi pillanat, ismét Hummert gyártanak Amerikában

A gyártás idén év elején kezdett felfutni, azonban idén eddig, kilenc hónap alatt összesen 782 darabot szállítottak le belőle. Ez még akkor is elég gyenge adat, ha ebből 411 most a harmadik negyedévben került átadásra.

A Chevrolet Bolt / Bolt UEV sem állt eddig valami fényesen, de a nyáron bejelentett jelentős árcsökkentés megtette a hatását. Miközben minden autógyártó árat emelt, a GM 20 százalékkal csökkentette a két típus árait, így a Bolt már nettó 26.595 dollártól (~11 millió forinttól) elérhető az amerikai piacon. Az testvérekből eddig évente nagyságrendileg 20 ezer fogyott az Egyesült Államokban, azonban a júniusi árcsökkentés hatására annyi megrendelés érkezett, hogy a mostani harmadik negyedévben 14.709 darabot szállítottak le belőle, és nem győzik a gyártást.

2022 Chevrolet Bolt EUV

Az autógyártó, ezért most leállítja a Factory Zero villanyautó gyárat, részben azért, hogy a jelenlegi éves 44 ezres Bolt gyártókapacitás 70 ezerre emelkedjen, részben pedig azért, mert előkészülnek a Silverado EV pickup 2023-as gyártására is. A novemberi leállást követően növekedhet a Hummer EV gyártásának üteme is, amelyhez új műszakokat vezetnek be.

Cadillac Lyriq

A vállalat Cadillac márkája is növelni szeretné a Lyriq villanyautó gyártási ütemét. A márka első elektromos autójára állítólag 240 ezer előrendelés érkezett, és a termelés idén márciusban kezdődött meg. A cég adati szerint azonban a Lyriq-ből eddig mindössze 36 darab készült, de a negyedik negyedévben szeretnék növelni a számokat.

A GM idén eddig 1,65 millió autót adott el az Egyesült Államokban, amelyből 22.830 volt tisztán elektromos.

Chevrolet Silverado EV

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.