Egyre valószínűbb a Faraday Future csődje

Lehet, hogy újabb fejfa kerül az autógyártás rögös útja mellé, és hamarosan egy egykor népszerű villanyautós startuptól kell elköszönnünk.

Most kivételesen nem a szkeptikusok kárognak, nem a madarak csivitelnek, hanem maga a cég borúlátó.

Komoly kétségek

A Reuters jelentése szerint a Faraday Future a múlt héten arról tájékoztatta befektetőit, hogy „komoly kétségei vannak” afelől, hogy folytatni tudja-e működését. A vállalat legutóbb az idei negyedik negyedévre tervezet az FF91 sorozatgyártásának kezdetét, de most elhalasztották ezt.

A Faraday-t 2014-ben alapították, és az elmúlt időszakban első autójuk fejlesztése mellett a gyártáshoz szükséges üzem építésével voltak elfoglalva a kaliforniai Hanfordban. Az FF91 prototípusát 2017-ben mutatták be, és eredetileg 2018-ban akarták megkezdeni a sorozatgyártást – idén februárban már 2022 harmadik negyedévéről, később az év végéről volt szó.

A cég korábban arról számolt be, hogy az autó fejlesztése jól halad, az eredetileg tervezett paramétereknél messze jobbakat értek el, de úgy tűnik nem tudtak több tőkét bevonzani a további költségek fedezésére. A vállalat a harmadik negyedéves jelentésben arról számolt be, hogy működésük, az alapítás óta mintegy 3,3 milliárd dollárt emésztett fel, készpénzállományuk azonban mostanra 32 millió dollárra apadt, és a gyártás megkezdése, illetve felfuttatása további jelentős összegeket igényelne. A Faraday Future jelenleg 369 előrendeléssel rendelkezik.

A vállalata a nehézségekért az ellátási lánc emelkedő költségeit okolta, de valószínűleg az sem segített, hogy nemrég még perben álltak második legnagyobb befektetőjükkel, aki szerint az igazgatótanács két tagja is a rendezett csődeljárás felé próbálta terelni a céget. A vita vége peren kívüli egyezség lett, melynek eredményeképp lemondott a két kifogásolt vezető, és másokat neveztek ki helyükre.

A Faraday Future a harmadik negyedévet 103 millió dolláros veszteséggel zárta, és úgy látták, még jó ideig nem termelnek majd pénzt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.