Főoldal » elektromosautó-töltés » Új Mobiliti árakat is hoz az új év

Új Mobiliti árakat is hoz az új év

Január 2-től alaposan megváltozik az ország legnagyobb elektromobilitás szolgáltatójának, a Mobilitinek az árképzése. Nem egyszerű áremelésről van szó, mivel a cég hálózatában eddig az azonos teljesítménnyel rendelkező oszlopok az ország bármely részén azonos áron voltak igénybe vehetők, mostantól azonban a töltés indításakor mindig érdemes ellenőrizni a kiválasztott töltő árazását.

A bonyolult árazási struktúra oka, hogy az idei energiaválság következtében hatalmas eltérések alakultak ki abban, hogy egy vállalkozás milyen áron kapja az elektromos energiát. A töltőoszlopok jelentős részénél ugyanis nem az elektromobilitás-szolgáltató áll közvetlen szerződésben az energiakereskedővel, hanem a helyszínt biztosító vállalkozás, és az adja tovább az energiát a töltőoszlop felé az általa szerződött áron.

Töltő típusa Töltési díj 2023. január 2-től
AC gyorstöltő max. 22 kW 145 Ft/kWh
170 – 375 Ft/kWh
DC gyorstöltő max. 25 kW 165 Ft/kWh
305 Ft/kWh
AC és DC villámtöltő 40-70 kW 120 Ft/perc
140 – 240 Ft/perc
DC villámtöltő 70-100 kW 120 Ft/perc
140 – 265 Ft/perc
DC villámtöltő 100 kW felett 150 Ft/perc
415 Ft/perc

Az európai áram árképzésével az alábbi cikkünkben foglalkoztunk, a piaci mechanizmusok megismerésével az is egyértelművé válik, hogy a közeljövőben csökkenő áramárra számíthatunk. Az, hogy ez mennyire gyorsan jelenik majd meg a töltőszolgáltató árképzésében, az az adott helyszínre kötött szerződés hosszától függ. Ahol egy évre előre szerződtek, ott nem várható áresés, de ahol vállalták a rövidebb szerződéssel a magasabb kockázatot, ott akár már a második negyedévben is csökkenhet az ár, ha a tőzsdei árak lentebb mennek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.