Főoldal » elektromos teherautó » Beelőzhetik a britek a Tesla villanykamionját

Beelőzhetik a britek a Tesla villanykamionját

Mindössze két év kellett a brit TEVVA-nak, hogy minden szükséges típusengedélyt begyűjtsön a 7,5 tonnás össztömegű tisztán elektromos teherautója, EU területén való forgalmazásához. A kincset érő dokumentumok megszerzéséhez több, mint 30 különböző környezetvédelmi, biztonsági és egyéb teszten kellett átesnie a mára sorozatgyártás-érett típusnak, amit a gyár viharsebesen abszolvált, így az ECWVTA (European Community Whole Vehicle Type Approval) zöld utat enged a villanymonstrumnak.

A vállalat nem is nagyon akar vacakolni. Bár egyelőre még csak brit megrendelők állnak sorba, a tervek szerint 2023-ban legalább 1000 darabos szériát kívánnak legyártani az EU piacaira. Az eddigi kérők között akad 30 éves múlttal rendelkező logisztikai vállalat (Expect Distribution), építőipari online áruház (Travis Perkins), de a 2040-re ambiciózus zöld célokat teljesíteni kívánó postaszolgáltató a Royal Mail is bevásárolt a TEVVA-ból.

A teherautót még 2021-ben mutatták be Dale Grewer formatervei alapján, aki korábban a Jaguar Land Rover vezető dizájnere volt. A merev felépítményben 15 euro raklapnyi áru fér majd el és legfeljebb 3 tonnányi terhet tud 180-230 km-re elszállítani egyetlen feltöltéssel, amit egy 105 kWh kapacitású akkucsomag szolgál ki.

A villanykamion hidrogéncellával kiegészített hatótávnövelt változata 2023 második felére készülhet el, amivel azonos rakodóparaméterek mellett az 570 km-es hatótávot célozzák meg. Ha tehát minden jól alakul, a TEVVA elektromos áruszállítója korábban tűnhet fel Európa útjain, mint a Tesla Semi.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.