Főoldal » elektromos autó » Smart #3 – hivatalos fotókon, gyári álcával

Smart #3 – hivatalos fotókon, gyári álcával

A típusengedély kapcsán, tavaly novemberben a Smartnak be kellett nyújtania a Smart #3 hivatalos dokumentumait és méreteit is a kínai ipari minisztériumhoz – ezek az anyagok pedig nyilvánosak, így a képek is bejárták a sajtót, mi is megmutattuk őket.

Hogy ezek után mi értelme az álcázásnak, azt nem tudjuk, de most maga a gyártó szellőztette meg a csíkosra matricázott autó képeit, hogy kicsit felkeltse az érdeklődést az április premier előtt.

A legnagyobb Smart

A márka eredtileg 1994-ben jött létre a Swatch óragyártó és a Mercedes-Benz közös gyermekeként, és kifejezetten városi miniautók gyártását célozta meg, a ma már ikonikus kis kétülésessel, amely a Mercedesek biztonságát ígérte, újfajta szendvicsszerkezetű felépítésével. A partnerség azonban hamar szertefoszlott, így a márka végül a német autógyártóra maradt, amíg 2019-ben nem szállt be a boltba a Geely kínai autómárka, amely a Volvo és a Polestar tulajdonosa is.

A márka már lépett egy nagyot 2019-ben majd 2020-ban, amikor előbb a tengerentúlon, majd Európában is teljesen elektromos hajtásra váltott. A Geely partnerség jegyében azonban ennél nagyobb döntés is született, megszüntették ugyanis az összes eddigi modellt, és teljesen új palettával álltak elő.

Smart #3

A négyszemélyes Forfour gyártása 2021 decemberében állt le, a kétszemélyes Fortwo modellre pedig most zárulnak a rendelések, és 2024-ig igyekeznek az összes beérkezett igényt ki is elégíteni, mielőtt végleg leáll az üzem.

Az első új modell a Smart #1 már be is mutatkozott, és 41.500 eurótól vásárolható meg pár kiemelt európai piacon. A 4,27 méteres crossover azonban nem az egyedüli modell lesz a kínálatban, úgy hírlik az április sanghaji autókiállításon mutatják be az ennél eggyel nagyobb, 4,4-4,5 méteres Smart #3-at.

Ez a típus is az SUV trendet követi és az egyik legnépszerűbb méretkategóriában indul versenybe, de úgy néz ki, nyolc centivel alacsonyabb lesz mint a #1.

Smart #3

Természetesen a márka továbbra is csak tisztán elektromos autókat hoz forgalomba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.