Főoldal » elektromos autó » Lesprintelte a Teslát, de a maratonon kifulladt – távozik a GM sikermodellje

Lesprintelte a Teslát, de a maratonon kifulladt – távozik a GM sikermodellje

A General Motors tegnap ismertette az első negyedéves eredményeit, és részletezte elektrifikációs stratégiájának következő lépéseit. Ám nem csupán arról hallhattunk, milyen új modellek érkeznek, hanem arról is, mik távoznak: még idén leáll a Chevrolet Bolt EV és EUV gyártása, s ezzel egy fontos korszak zárul le az amerikai elektromobilitás történetében.

A Bolt EV értékesítése 2016 végén kezdődött az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a Tesla Model 3-at megelőzve a legelső, sokak által elérhetőnek nevezhető, nagy hatótávú elektromos autóként robbant be a piacra, de a jármű az európai piacokra is eljutott Opel Ampera-e néven. Az elmúlt években több modellfrissítésen is átesett az autó, ám műszakilag nem tudott lépést tartani a technológiai fejlődéssel és a versenytársak újdonságaival. A leglátványosabb frissítésre 2021-ben került sor, amikor megszületett nagyobb méretű testvére, a Bolt EUV.

Habár a Bolt EV az USA egyik legnagyobb autógyártó vállalatcsoportjának belépője volt az elektromobilitásba, és tömegek számára kínált lehetőséget a benzinmotortól való szabaduláshoz, sajnos nem volt teljesen örömteli a pályafutása. Több mint egy éven keresztül zengett a sajtó a tűzesetektől, visszahívásoktól, szoftverfrissítésektől és akkucseréktől, a tulajdonosok kártalanításáról, valamint a gyártás szüneteltetésétől. Mondhatni: forrt a levegő az autó körül.

Mindennek ellenére a Bolt EV és EUV továbbra is megőrizte népszerűségét, olyannyira, hogy közel 20.000 eladott példánnyal 2023 első negyedévének legnépszerűbb nem Tesla modelljei voltak az Egyesült Államokban.

A Bolt EV az alacsony árának köszönheti sikerét – a 7500 dolláros szövetségi támogatással együtt 19.000 dollárért haza lehet vinni –, ám műszakilag elavult, így már régóta várható volt a modell kivezetése. Helyét a fejlettebb, Ultium padlólemezre gyártott Chevrolet Equinox EV veszi át, amely mind méretben, mind árban betöltheti majd a Bolt EV által hagyott űrt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.