PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL2lvbmlxLTYvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvaW9uaXEtNi8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1rYW1wYW55b2staW9uaXE2LWhhdmFzcHJvZC02MDB4NTAwLTEuanBnIiBtZWRpYT0iKG1heC13aWR0aDogNzAwcHgpIj48c291cmNlIHNyY3NldD0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUta2FtcGFueW9rLWlvbmlxNi1oYXZhc3Byb2QtMTk0MHg1MDAtMi5qcGciIG1lZGlhPSIobWluLXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxpbWcgc3JjPSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1rYW1wYW55b2staW9uaXE2LWhhdmFzcHJvZC0xOTQweDUwMC0yLmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 05. 28. kedd

Évtizedekig tökéletesen működő akkumulátort kínálnak az otthonokba

energia

Egy német cég olyan lakossági energiatároló rendszert mutatott be az európai piacnak, amely a gyártó állítása szerint 20 év használat után is képes a névleges teljesítménye (és kapacitása) legalább 90 százalékára, miközben kifejezetten nagy energiaigényű fogyasztók igényeinek kielégítésére profilozták. Az akkumulátor piacon régóta ismert, nem a lítium-ionos technológiára specializálódott Prolux Solutions  azután, hogy néhány hónapja bejelentette a 6 kWh-s egységeit, a most megépített új Storac rendszer 10 kWh-s.

Erre persze lehet azt mondani, hogy például a Tesla Powerwall nagyobb, mert 13,5 kWh méretű, a Huawei Luna2000 akkupakkja pedig lehet akár 15 kWh-s is, csakhogy miközben mindkettő lítiumos energiatároló, utóbbi valójában három, egyenként 5 kWh-s modulból áll.  Amit a német fejlesztő bemutatott, az pedig éppen abból eredően nagy újdonság a szektorban, hogy vanádium kivételes elektrokémiai tulajdonságait hasznosító akkumulátorokat eddig, ilyen méretben, ilyen célra még nem épített és engedett a piacra senki. (Más, ún. folyadékáramos típusú akkumulátorokkal kapcsolatosan is azt érdemes itt és e hír kapcsán megemlíteni, hogy ipari méretben a 30 kWh méret most a kísérleti terep: a napokban Brisbane város tanácsa adott le hivatalos rendelést egy ekkora, cink-bróm akku építésére a Redflownál.)

Jönnek az otthoni felhasználásra szánt folyadékáramos akkumulátorok

Nem kell 10 évente cserélni

A vanádium redox flow akkumulátorokat (VRFB) több aktuális, tudományos írásban is a jelen egyik legfontosabb és legfejlettebb energiatárolási technológiájaként írják le. Annak ellenére, hogy az első kísérleteket ezügyben már az 1930-as években elvégezték, az első áttörésre csak az 1980-as évek második felében került sor, de akkor sem váltotta még meg a világot.

A VRFB technológia lényege az az eljárás, amelyben egy speciális sav- és elektrolitkeverékbe kerülnek az anódok és katódok. A vanádiumnak azt a tulajdonságát használják ki, hogy többféle oxidja van, vagyis a vanádium atomok az oxigénatomokkal többféleképpen tudnak kapcsolódni. Mindez minimális önkisüléssel jár, az akkumulátorok könnyen újraindíthatók, maguktól nem merülnek.

Ez a tulajdonsága ugyan szintén régebb óta ismert, viszont az utóbbi időben az is kiderült, hogy a ma már fontossá vált környezeti terhelési kritériumoknak is, a skálázhatóságnak is jobban megfelelhetnek a VRFB-rendszerek. Sőt: szemfüles kínaiaknak köszönhetően megjelentek – a fejlesztések eredményeként – olyan, nagyjából hűtőszekrény méretű, már valódi terméknek szánt egységek is, amelyek azt ígérték-ígérik, hogy napelemes otthonokba installálva, drasztikusan, akár 20-30 éves időtávlatra is megoldják a háztartások villamos energia hálózati függésének drasztikus csökkentését.

A Prolux Solutions állítja: 20 év után is 95 százalékos hatékoníságot biztosít majd az új típusú akkumulátora (forrás: Prolux Solutions)

Az a használhatósági időtáv, amit általánosságban eddig 10 évben határoztak meg az iparágban, most hirtelen megnövelhetőnek látszik: a vanádiumos energiatároló működési élettartam-tartománya a napelempanelekre vállalt termelési garanciák idősávjával eshet egybe! A Storac 4/10-ről ezért is állítja azt a német fejlesztő, hogy ez „a hagyományos akkumulátortároló rendszerek fenntartható alternatívája”.

Ráadásul a Storac akár 100 százalékig lemeríthető, és vészhelyzeti tápellátásra is jól használható, miközben ez a tárolási technológia – állítja a Prolux Solution – a korábban megismert rendszereknél is biztonságosabb. Ez utóbbi igazolására a cég közölte: a berendezésben használt elektrolit mennyiségének mintegy kétharmada víz, ami „kizárja a termikus láncreakciókat, tüzeket és robbanásokat”. És még az is az altrenatíva állítást támasztja alá, hogy e VRFB rendszer megépítéséhez és működtetéséhez nem használtak ritkaföldfém ásványokat.

Itt készül a szomszédban

Miután a Storac három neves formatervezési díjat is bezsebelt az idén (csak a pontosság kedvéért: a fenntarthatóság, a funkcionalitás és az esztétika optimális kombinációját díjazó iF Design Award 2023-at, a Red Dot Award: Design 2023-at és az Award Design Plus powered by ISH 2023-at), a PV Magazine szúrta ki, hogy a cég piacra dobja ezt a konstrukciót. Ráadásul olyan „kiszerelésben”, hogy az újonnan fejlesztett redox flow akkumulátor töltő-, illetve kisütési kapacitását 4 kW, illetve 5 kW csúcsokig húzta föl.

Nem sci-fi már a szilárdtest akkus otthoni energiatároló

A Storac 4/10 így arra képes, hogy kifejezetten nagy fogyasztású háztartások igényeit tudja teljesíteni. Az akkumulátor természetesen a napelemes rendszerekkel  is párosítható. A Prolux Solutions állítja: könnyen újrahasznosítható fémek és műanyagok felhasználásával készült a rendszer, melynek minden alkatrésze „korlátlanul javítható”. Azt is hozzáteszik, hogy a rendszerben keringő vanádium elektrolit 20 év használat után is megőrzi a kapacitásának legalább a 95 százalékát.

A 185 × 120 × 74 centiméteres méretű, 310 kilogramm tömegű „öltözőszekrény” minden modern kori követelménynek igyekszik megfelelni: a telepítését saját fejlesztésű applikáció segíti, a rendszer távolról is felügyelhető és karbantartható. Az energiatároló rendszert a cég a Nürnberg és Prága között félúton található, csehországi Stribóban gyártja. Vagyis: földrajzi értelemben nincs elérhetetlen távolságban a gyártóbázis. Ami az árakat illeti: a cég ezzel kapcsolatban nem közölt adatokat. A Prolux Solutions a beszerzéshez és a beszereléshez is egyelőre csak a saját partnerhálózatán keresztül nyitotta meg az utat.

Rámegy a Skynet is az okos töltésre: másféle akkuk jönnek

Szabó M. István