Főoldal » elektromos autó » Itt a hétszemélyes ID.Buzz

Itt a hétszemélyes ID.Buzz

Ma este, európai idő szerint 18:30-kor bemutatják az ID.Buzz hosszabb tengelytávú, hétszemélyes változatát, de a fontosabb műszaki adatokat és néhány fotót már hivatalosan is kiadtak az újdonságról.

Rövid tengelytávval Európában már egy ideje kapható, tél végén már mi is alaposan leteszteltük a Volkswagen retro hangulatú kisbuszát, az ID.Buzz-t, amely egy igazi tekintet-mágnesnek bizonyult, egész buszmegállók fordulnak utána, korosztálytól függetlenül, és az autó vezetése, használata is derűs élmény.

A most bemutatkozó hosszabb tengelytávú változat elsősorban az Egyesület Államok és Kanada VW rajongói számára hatalmas mérföldkő és örömteli esemény, ugyanis az amerikai kontinensen a rövidebb verziót nem dobták piacra. A mai bemutatót a Los Angeles közelében lévő Pacific Coast Highway-en, a Huntington Beach-en tartják, persze online a világ minden tájáról követhető az esemény. Európában június 23-25 között a hannoveri VW Bus fesztiválon személyesen is találkozhatnak az érdeklődők az újdonsággal.

A 4962 mm hosszú változat tengelytávja is nagyobb, 250 mm-rel, ennek köszönhetően személyautóként már 7 üléssel is rendelhető, 2-3-2 elrendezésben. A csomagtér is gigantikus, akár 2469 literes is lehet.

A nagyobb méret néhány technikai változást is magával hoz, megjelenik a kínálatban a nettó 85 kWh kapacitású akkumulátor és egy új, 210 kW (286 LE) teljesítményű villanymotor is a korábbi 150 kW-os mellett. Az erősebb motorral a végsebesség is nő, 160 km/h-ra, az eddigi 145 km/h helyett. Az ID.Buzz az új motorral 7,9 másodperc alatt eléri a 100 km/órás sebességet, de jövőre érkezik egy összkerekes, GTX változat is, melynek rendszerteljesítménye 250 kW (339 LE) lesz, amivel végképp nem lehet panasz a dinamizmusra, ugyanis a 100-as sprinthez szükséges idő 6,4 másodpercre csökken.

Az újdonságok között megjelenik a head-up display, amely a szélvédőre vetíti a legfontosabb információkat és egy új generációs infotainment rendszer is érkezik. A mobiltelefonos applikáció már a távoli parkolást is lehetővé teszi majd. Az utasok térérzetét elektronikusan színezhető panoráma üvegtető fokozza, amely a 1,5 négyzetméterével a legnagyobb üvegtető, amit a Volkswagen valaha gyártott.

Az első megrendelők számára Amerikában és Európában egyaránt 2024-ben indul hosszabb ID.Buzz kiszállítása. Amennyiben az esti bemutatón további információkat közölnek az újdonságról, frissíteni fogjuk cikkünket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.